Soppa365
Koristele kakku kerkillä.
Koristele kakku kerkillä.

Heleän vihreä kuusenkerkkä on metsässä samoilijan makein saalis. Kerää korillinen ja nauti.

Metsäretken helpoin saalis on kerätä korillinen kuusenkerkkiä. Niiden poimiminen on nopeaa. Lupa kerkkien keräämiseen täytyy tosin saada maanomistajalta, sillä kerkkien napsiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmillaan kerkät ovat juuri nyt, noin parin sentin mittaisina, notkeina ja heleän vihreinä. Kerkkiä kannattaa maistaa sellaisenaan. Raikas, hieman pihkainen aromi on monen makuun.

Koska kesä on jo hyvässä vauhdissa, etsi pieniä raikkaaan vaaleanvihreitä kerkkiä varjopaikoilta. Etelä-Suomessa aurinkoisilla paikoilla kerkät ovat saattaneet jo venähtää isoiksi.

Kuusenkerkkätee syntyy viidessä minuutissa. Kupin pohjalle muutama kerkkä ja kuumaa vettä päälle. Lusikallinen hunajaa tekee juomasta taivaallisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerkistä syntyy myös näyttävä juustokakku. Metsän maku toimii mahtavasti makeassakin herkussa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerkkäjuustokakku

8-10 annosta

valmistusaika 30 min + 1 t 45 min

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl pekaanipähkinöitä

1 dl fariinisokeria

60 g voita (3/4 dl sulatettuna)

1 rkl vettä

Täyte

3 dl kerkkiä

600 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl sokeria

1 tl vaniljatiivistettä

3 kananmunaa

3 dl kerkkiä

Kuorrute

4 dl ranskankermaa

3 rkl sokeria

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø noin 22 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla.
  2. Pyöräytä jauhot, pähkinät ja fariinisokeri tehosekoittimessa tasaiseksi jauheeksi. Sulata voi. Lisää se ja vesi jauhoihin ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Painele muruseos vuoan pohjalle ja noin 1 cm:n verran myös reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja tuoksuu pähkinäiseltä. Anna jäähtyä 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila jo nyt 220 asteeseen tai kuumenna se uudelleen noin 20 minuutin kuluttua.
  3. Huuhtele kerkät ja kuivaa ne puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
  4. Laita juusto (monitoimikoneen) kulhoon. Lisää sokeri ja vaniljatiiviste. Vatkaa tasaiseksi ja ilmavaksi keskinopeudella, 6–8 minuuttia. Sekoita kananmunat yksi kerrallaan pienemmällä nopeudella juuston joukkoon. Vatkaa vielä 1 minuutti ilmavaksi. Hienonna kerkät ja sekoita ne juustoseokseen. Levitä kerkkä- juustotäyte piiraspohjalle. Paista 220-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kunnes kakku nousee ja hieman ruskistuu. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja kypsennä 1 tunti.
  5. Yhdistä ranskankerma ja sokeri ja levitä seos kakun pinnalle. Paista vielä 10 minuuttia. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä jääkappiin ja tarjoa seuraava päivänä.

 Resepti: Anu Brask, Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla