Perunamuusilla hunnutettu sienipata on täyttävä ruoka.
Perunamuusilla hunnutettu sienipata on täyttävä ruoka.

Vaihda kasvisruokaan, edes viikoksi.
 

Maanantai: Perunamuusilla gratinoitu sieni-juurespata

Tiistai: Soijarouhebolognese

Keskiviikko: Mausteinen linssi-kookoskeitto

Torstai:Paistettuja nuudeleita, tofua ja ituja

Perjantai: Chili sin carne ja tortillat

Perunamuusilla hunnutettu sieni-juurespata

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa noin 10 minuuttia

1/2 pkt eli 1 pss Mummon muusi-perunamuusijauhetta
3 dl vettä tai kasvislientä
3 dl maitoa tai ruokakermaa

Sieni-juurespata:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g juureksia, esimerkiksi juuriselleriä, palsternakkaa ja porkkanaa
Noin 200 g esikäsiteltyjä suppilovahveroita (pakasteita, purkista tai kuivattuja liotettuina)
2 rkl rypsiöljyä
2 prk (à 250 g) ranskankermaa
200 g maukasta juustoraastetta, esim. vuohenmaitogouda tai gryuere
Rouhittua mustapippuria (ja suolaa)
3 rkl hienonnettua, tuoretta ruohosipulia, kirveliä tai lehtipersiljaa
Pinnalle 2 rkl seesaminsiemeniä

Tee muusi pakkauksen ohjeen mukaan, ja laita se hetkeksi sivuun. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä pannulla öljyssä sipulien kanssa kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää sienet ja jatka paistamista kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.

Lisää pannulle ranskankerma ja juustoraaste. Mausta mustapippurilla, hienonnetuilla yrteillä ja halutessasi suolalla. Siirrä seos uunivuokaan tai jos paistinpannu on uuninkestävä, jätä seos pannulle. Lusikoi päälle perunamuusi. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes muusin pinta on lämmennyt ja saanut hieman väriä.

Soijarouhe-bolognese

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia + keittämiseen 10 minuuttia

400 g (täysjyvä)pastaa

Kastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pientä porkkanaa
2 tl oliiviöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
4 dl kasvislientä
1 prk (400 g) kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
1 tl sokeria
1/4 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
2 tl kuivattua basilikaa tai oreganoa
Rouhittua mustapippuria (ja suolaa)
Noin 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
Tarjoiluun parmesaania

Hienonna sipulit ja kuutioi porkkanat. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Mittaa joukkoon soijarouhe, kasvisliemi ja kuoritut tomaatit liemineen. Anna porista 10 minuuttia. Mausta seos sokerilla, chilijauheella, yrteillä, mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Lisää aurinkokuivatut tomaatit. Yhdistä keitetty pasta ja kastike. Ripottele päälle parmesaania.

Linssi-kookoskeitto

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia + 20 minuuttia keittämiseen

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 pala palsternakkaa
1 punainen paprika
2 tl rypsiöljyä
Noin 6 dl kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl sitruunamehua
Rouhittua mustapippuria (ja suolaa)

Kuori sipulit ja juurekset. Hienonna sipulit, kuutioi paprika ja juurekset. Kuullota niitä kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kattilaan kasvisliemi, linssit ja kookosmaito. Anna porista kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmeitä ja melkein soseutuneita.

Mausta juustokuminalla, sitruunamehulla, pippurilla ja halutessasi suolalla.

Chili sin carne ja täysjyvätortillat

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + kypsentämiseen 10 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 paprika
1 rkl rypsiöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
4 dl keitettyjä papuja
1 pss fajita-mausteseosta (esim. Santa Maria)
1 tl sokeria

Tarjoiluun:
8 tortillaa
1 prk ranskankermaa
1 prk guacamolea
Salaatinlehtiä, tomaattia kuutioina

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi porkkanat. Viipaloi paprika, poista kanta ja siemenet. Kuullota sipulit pehmeiksi öljyssä pannulla. Lisää porkkanat ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää paprikat ja tomaattimurska. Anna hautua kannen alla kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää pannulle pavut, mausteseos ja sokeri. Anna kiehahtaa. Jos seos on liian paksua, lisää tilkka vettä.

Tarjoile papuseos tortillojen, ranskankerman ja guacamolen kanssa. Viimeistele salaatilla ja tomaateilla.

Paistettuja nuudeleita thaimaalaisittain

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

250 g leveitä riisinuudeleita
3 kevätsipulia tai pala purjoa
1/2 kiinankaalia
2 pkt (yht. 500 g) maustamatonta tofua
2 valkosipulinkynttä
1–2 tl inkivääritahnaa (esim. Spice Up) tai vastaava määrä tuoretta inkivääriä hienonnettuna
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl sweet chili -makeaa chilikastiketta
1 dl ituja

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois ja huuhtele nuudelit kylmällä vedellä.

Hienonna kevätsipulit ja kiinankaali. Kuutioi tofu. Kuori ja viipaloi valkosipulit ja kuullota silppua inkiväärin ja tofupalojen kanssa pinnoitetulla pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon nuudelit. Jatka paistamista koko ajan sekoittaen muutama minuutti. Lisää tarvittaessa hieman öljyä.

Lisää pannulle kiinankaali ja kevätsipulit. Sekoita kunnes ruoka on lämmintä. Mausta sitruunamehulla, soijalla ja sweet chilillä. Viimeistele iduilla.

Vinkki: Lisämakua ruokaan saat marinoimalla tofun. Kuutioi tofu, ja laita se kulhoon. Lisää joukkoon yksi viipaloitu valkosipulinkynsi, ruokalusikallinen soijaa, ruokalusikallinen sitruunamehua ja noin desi rypsiöljyä. Lisää halutessasi chiliä, inkivääriä ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Anna maustua vähintään neljä tuntia.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?