Lipstikka ryydittää ruuan kuin ruuan.
Lipstikka ryydittää ruuan kuin ruuan.

Satokauden voimallisin yrtti on umamia puhkuva lipstikka. Se kannattaa käyttää viimeistään nyt tai niittää ja säilöä tuleviin ruokiin.  

 

Lipstikan maku on voimakas, siinä on aavistus selleriä. Lipstikka korvaa helposti liemikuutiot ja fondit. Tuoreeltaan yrttiä voi silputa keittoihin, patoihin, pastakastikkeisiin tai vaikkapa risottojen joukkoon.

Kuivaaminen on paras tapa säilöä yrtti. Kuivaamiseen soveltuu koko kasvi, niin lehdet kuin varret. Ennen kuivamista lipstikka kannattaa huuhtoa. Kuivaaminen onnistuu kuivurissa, kiertoilmauunissa alle 50 asteen lämmössä tai kimppuina roikottaen sisätiloissa. 

Kuivuneet lipstikan lehdet kannattaa laittaa pussiin ja rouhia käsin lastuiksi. Varret voi kätevimmin leikata saksilla paloiksi. Käytä lipstikkaa sellaisenaan tai tee siitä täydellinen yrttisuola lisäämällä suolan joukkoon kourallinen rouhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lipstikkakeitto

4 annosta

20 min

2 keskikokoista sipulia

voita tai öljyä kuullottamiseen

1 ½ dl tuoreita tai

2–4 rkl kuivattuja lipstikan lehtiä

8 dl vettä

2 dl kermaa

1 rkl vehnäjauhoja

100 g sulatejuustoa

½ tl mustapippuria myllystä

1 tl suolaa

  1. Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa ja pyöräytä sekaan hienonnetut lipstikan lehdet muutamaksi minuutiksi.
  2. Lisää vesi. Sekoita kuohukerman joukkoon vehnäjauhot ja lisää suurus keittoon. Hauduta keittoa 10 minuuttia.
  3. Lisää sulatejuusto, mustapippuri ja suola. Jatka kunnes juusto on tasaisena keitossa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Vinkki! Ohjetta helppo muunnella. Juuston voit korvata homejuustolla ja suurusteen nokareella perunasosetta. Loraus sitruunamehua tuo raikkaan säväyksen keittoon.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla