Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Leikkaa porkkanoista kannat ja pese ja raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa porkkanat pariksi palaksi. Pese kukkakaali ja irrota kukinnot erilleen. Irrota herneet paloistaan. Voit käyttää ohuet herneenpalot kokonaisina. Leikkaa retiisien kannat irti, pese retiisit ja leikkaa ne puoliksi.

Lämmitä rypsiöljy paistinpannulla ja paista siinä porkkanoita, kukkakaalia ja retiisejä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon herneet ja paista vielä hetki. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Ota paistinpannu liedeltä ja silppua rakuuna, korianteri ja lehtipersilja kasvisten joukkoon.

Tee minttu-jogurttikastike. Hienonna minttu ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kastike paranee, jos se saa maustua muutaman tunnin jääkaapissa.

Vinkki! Mausta varhaiskasvissalaatti yrttien sijaan juustokuminalla, korianterilla ja currylla. Paista mausteita öljyssä hetki ennen kasvisten lisäämistä, niin niiden maut irtoavat paremmin

.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 30 minuuttia

Salaatti

1
kpl
nippu varhaisporkkanoita
1
kpl
pieni varhaiskukkakaali
1
kpl
litra varhaisherneitä
1
kpl
nippu retiisejä
2
rkl
rypsiöljyä
sokeria
suolaa
ripaus mustapippuria
tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa, korianteria, lehtipersiljaa

Minttu-jogurttikastike

tuoretta minttua
200
g
ruoka-jogurttia
1
kpl
purkki
sitruunan mehu
sokeria
suolaa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.