Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Leikkaa porkkanoista kannat ja pese ja raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa porkkanat pariksi palaksi. Pese kukkakaali ja irrota kukinnot erilleen. Irrota herneet paloistaan. Voit käyttää ohuet herneenpalot kokonaisina. Leikkaa retiisien kannat irti, pese retiisit ja leikkaa ne puoliksi.

Lämmitä rypsiöljy paistinpannulla ja paista siinä porkkanoita, kukkakaalia ja retiisejä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon herneet ja paista vielä hetki. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Ota paistinpannu liedeltä ja silppua rakuuna, korianteri ja lehtipersilja kasvisten joukkoon.

Tee minttu-jogurttikastike. Hienonna minttu ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kastike paranee, jos se saa maustua muutaman tunnin jääkaapissa.

Vinkki! Mausta varhaiskasvissalaatti yrttien sijaan juustokuminalla, korianterilla ja currylla. Paista mausteita öljyssä hetki ennen kasvisten lisäämistä, niin niiden maut irtoavat paremmin

.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 30 minuuttia

Salaatti

1
kpl
nippu varhaisporkkanoita
1
kpl
pieni varhaiskukkakaali
1
kpl
litra varhaisherneitä
1
kpl
nippu retiisejä
2
rkl
rypsiöljyä
sokeria
suolaa
ripaus mustapippuria
tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa, korianteria, lehtipersiljaa

Minttu-jogurttikastike

tuoretta minttua
200
g
ruoka-jogurttia
1
kpl
purkki
sitruunan mehu
sokeria
suolaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.