Kuva Sami Backström
Kuva Sami Backström

Mustikka vie ajatukset kesäiseen metsään.

Mittaa kattilaan vesi, pakastemustikat, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 – 20 minuuttia. Nosta vaniljatanko pois kattilasta. Voit myös halutessasi siivilöidä mehun tasaiseksi.

Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada suurus kattilaan mehun joukkoon hyvin sekoittaen. Kuumenna koko ajan hämmentäen kunnes pinta pulpahtaa muutaman kerran. Älä sekoita enää. Hauduta 1 – 2 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

Jäähdytä ja sekoita mustikkakeittoon vielä pakaste- tai pensasmustikoita. Annostele mustikkakeitto annosmaljoihin tai laseihin. Vaahdota vaniljakastike ja mausta se kardemummalla. Viimeistele mustikkakeittoannokset vaniljavaahdolla ja tarjoile

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 35 minuuttia

Resepti

1
l
vettä
400
g
pakastemustikoita
2
dl
sokeria
vaniljatanko
4
rkl
perunajauhoja
2
dl
kylmää vettä
1
dl
pakastemustikoita tai rasia pensasmustikoita

Vaniljakastike

2
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
kardemummaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.