Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Nopea arki­ateria kahdelle: paistos valmistuu 25 minuutissa ­yhdellä pannulla.

1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuori ja viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi. Kuumenna öljytilkka pinnoitetussa metallivartisessa pannussa ja paista pannulla jauheliha ja valkosipulimurska. Kun liha on kypsää, sekoita joukkoon ½ tl suolaa, jeera ja kurkuma. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 3–4 kierroksen verran. Kuumenna pari ­minuuttia ja kumoa astiaan.

2. Pane perunaviipaleet samalle pannulle ja lisää sekaan öljy. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippu­rilla.

3. Kuumenna viipaleita miedolla lämmöllä välillä käännellen noin
10 minuuttia, kunnes ne ovat kunnolla pehmeitä.

4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Kaada seos perunoiden päälle ja lisää pinnalle jauhe­liha, ennen kuin munaseos on täysin hyytynyt.

5. Laita uunin grillivastukset kuumenemaan.

6. Leikkaa tomaatti ohuiksi viipaleiksi. Päällystä paistoksen pinta ­tomaatilla ja juustoraasteella ja nosta pannu uuniin. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut paisto­väriä.

7. Silppua kevätsipulinvarret ja ­ripottele ne paistoksen pinnalle.  Huuhtele ja kuivaa rucola tai vuonankaali ja ripottele paistoksen pinnalle. Tarjoa heti.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 5 minuuttia

Resepti

1
kpl
valkosipulinkynsi
2
kpl
perunoita
öljyä paistamiseen
250
g
karitsanjauhelihaa
suolaa
jeeraa
kurkumaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
öljyä
2
kpl
kananmunaa
1
kpl
iso pihvitomaatti
1
dl
juustoraastetta (mozzarella tai cheddar)
2
kpl
kevätsipulinvartta
pari kourallista rucolaa tai vuonankaalia

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.