Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Nopea arki­ateria kahdelle: paistos valmistuu 25 minuutissa ­yhdellä pannulla.

1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuori ja viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi. Kuumenna öljytilkka pinnoitetussa metallivartisessa pannussa ja paista pannulla jauheliha ja valkosipulimurska. Kun liha on kypsää, sekoita joukkoon ½ tl suolaa, jeera ja kurkuma. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 3–4 kierroksen verran. Kuumenna pari ­minuuttia ja kumoa astiaan.

2. Pane perunaviipaleet samalle pannulle ja lisää sekaan öljy. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippu­rilla.

3. Kuumenna viipaleita miedolla lämmöllä välillä käännellen noin
10 minuuttia, kunnes ne ovat kunnolla pehmeitä.

4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Kaada seos perunoiden päälle ja lisää pinnalle jauhe­liha, ennen kuin munaseos on täysin hyytynyt.

5. Laita uunin grillivastukset kuumenemaan.

6. Leikkaa tomaatti ohuiksi viipaleiksi. Päällystä paistoksen pinta ­tomaatilla ja juustoraasteella ja nosta pannu uuniin. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut paisto­väriä.

7. Silppua kevätsipulinvarret ja ­ripottele ne paistoksen pinnalle.  Huuhtele ja kuivaa rucola tai vuonankaali ja ripottele paistoksen pinnalle. Tarjoa heti.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 5 minuuttia

Resepti

1
kpl
valkosipulinkynsi
2
kpl
perunoita
öljyä paistamiseen
250
g
karitsanjauhelihaa
suolaa
jeeraa
kurkumaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
öljyä
2
kpl
kananmunaa
1
kpl
iso pihvitomaatti
1
dl
juustoraastetta (mozzarella tai cheddar)
2
kpl
kevätsipulinvartta
pari kourallista rucolaa tai vuonankaalia
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.