Kuvankauniissa kaalilaatikossa on todella lihaisa tuntuma, vaikka se on silkkaa vegeä.
Kuvankauniissa kaalilaatikossa on todella lihaisa tuntuma, vaikka se on silkkaa vegeä.

Kotiruuista perinteisimmät onnistuvat myös kasvisversioina. Lihankorvikkeilla kokkaat täydelliset lohturuuat, jotka maistuvat ihan kaikille.

Punakaalilaatikko

8 annosta

valmistusaika 1 tunti

1 (noin 1 kg) punakaalia

1 purjo

2 rkl öljyä (tai voita)

1 pss (280 g) Oumph! maustamatonta

2 rkl öljyä (tai voita)

2 rkl siirappia

2 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl tuoretta

timjamia

10 salvian lehteä

5 dl kasvislientä

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Suikaloi kaali. Halkaise purjo ja huuhtele se juoksevalla vedellä. Leikkaa purjo 2 sentin paloiksi.

3. Kuumenna öljy tai sulata voi isossa paistinpannussa tai kattilassa. Paista Oumphia kaksi minuuttia. Lisää pannulle kaalisuikaleet (muutamassa erässä, jos ne eivät muuten mahdu) ja purjot ja paista 3–5 minuuttia niin, että kaali hieman pehmenee.

4. Sekoita kaalin joukkoon siirappia, balsamiviinietikkaa ja soijakastiketta. Hienonna yrtit ja sekoita ne kaalin joukkoon. Lisää kasvisliemi ja hauduta 15 minuuttia.

5. Kumoa kaalipaistos uunivuokaan ja nosta laatikko uuniin. Kypsennä 30 minuuttia.


Juusto- vai korppujauhokuorrutuksella? Miksipä ei sekä että! Vegaaniversiosta jätä tietenkin juusto pois ja korvaa munamaito 7–8 desillä kasvimaitoa.
Juusto- vai korppujauhokuorrutuksella? Miksipä ei sekä että! Vegaaniversiosta jätä tietenkin juusto pois ja korvaa munamaito 7–8 desillä kasvimaitoa.

 

Vegen makaronilaatikko

6–8 annosta

valmistusaika 1 t 30 min

1 pss (400 g) makaronia

1 ½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 + 2 rkl öljyä

2 sipulia

2 dl soijarouhetta

2 tl paprikajauhetta

2 rkl soijaa

1 rkl tomaattipyrettä

4 dl vettä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Munamaito

1 l maitoa

3 kananmunaa

½ tl suolaa

ripaus muskottia

Kuorrutus

1 dl emmentaljuustoraastetta

½ dl korppujauhoa

1. Keitä makaronit kypsiksi liemikuutioilla maustetussa vedessä 7–9 minuuttia. Siivilöi makaronit ja kumoa ne reilun kokoiseen uunivuokaan.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista sipulikuutioita 2–3 minuuttia. Lisää pannulle loput öljyt ja soijarouhe ja paista minuutin ajan. Lisää joukkoon paprikajauhe, soija, tomaattipyre ja vesi kahdessa erässä.

4. Kypsennä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Maista, ja jos soijarouhe ei ole ihan kokonaan pehmentynyt, lisää joukkoon vielä tilkka vettä.

5. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä soijarouhe makaronien joukkoon.

6. Yhdistä kulhossa maito ja kananmunat. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada munamaito makaronin joukkoon ja sekoita hyvin.

7. Raasta juusto ja sekoita se korppujauhoihin. Levitä seos makaronilaatikon päälle. Kypsennä uunin alatasolla noin tunnin ajan.


Pikainen currykastike Quornista valmistuu samalla, kun riisi kiehuu.

Kermainen Quorn-curry

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 pss (312 g) Quorn-fileitä

1 tl currya

2 tl hunajaa

2 dl kuohukermaa (tai kaurakermaa)

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½ sitruunan mehu

Lisäksi

keitettyä riisiä

1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

3. Kuumenna öljy pannulla. Paista Quorn-fileitä molemmin puolin 3 minuuttia. Nosta sivuun.

4. Kuullota samalla pannulla sipulia ja valkosipulia hetki, lisää joukkoon curry, hunaja ja paistetut Quorn-fileet. Kaada pannulle kerma ja keitä kastiketta kasaan miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan.

5. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Purista kastikkeen joukkoon sitruunamehua juuri ennen tarjoilua.


Lisää nyhtökaura kastikkeeseen vasta lopuksi, niin se ei puuroudu.

Nyhtökaurastroganoff

4 annosta

valmistusaika 30 min

2 sipulia

1 porkkana

1 rasia (200 g) herkkusieniä

2+2 rkl öljyä (tai voita)

2 rkl vehnäjauhoja

5 dl kasvislientä

1 rkl tomaattipyrettä

2 tl vahvaa sinappia

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl maustepippuria

1 pkt (250 g) nude-nyhtökauraa

2 suolakurkkua

½ ruukku persiljaa

1. Kuori sipuli ja porkkana ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Viipaloi herkkusienet.

2. Kuumenna öljy tai sulata voi kattilassa tai kasarissa. Ruskista sipuli- ja porkkanakuutioita kolmen minuutin ajan. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja ruskista jauhoja kaksi minuuttia. Kaada kasvisliemi kattilaan koko ajan sekoittaen. Mausta kastikepohja tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippureilla. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

3. Paista tällä aikaa nyhtökaura. Kuumenna rasva pannulla ja lisää nyhtökaura. Paista 5 minuuttia niin, että nyhtökaura ruskistuu ja rapeutuu. Nosta sivuun.

4. Kuutioi suolakurkut ja lisää ne kastikkeeseen. Sekoita joukkoon paistettu nyhtökaura ja hienonna päälle persiljaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vierailija

Valmista kotiruokaklassikot vegenä – katso mahtavat reseptit

Olin ensin ihan innoissani ja sitten hämilläni. "Valmista kotiruokaklassikot vegenä" ja sitten ohjeissa on kermaa ja kananmunia ym. rläinperästä. Mitä? Pienellä präntillä kommentti, miten voi korvata munamaidon... Hyvin harhautettu vegaani tälle sivulle katsomaan reseptejä, jotka eivät otsikosta huolimatta ole vegaaneja. Kiitti ja moro! Jättäkää vegaanireseptien luominen ihmisille, jotka sen osaa.
Lue kommentti
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.