Mustikkaboston vaatii tavallista enemmän aikaa, mutta palkitsee tekijänsä.
Mustikkaboston vaatii tavallista enemmän aikaa, mutta palkitsee tekijänsä.

Sitruuna tuo mustikkabostoniin ihanan raikasta makua.

Mustikkaboston

8 annosta

Valmistusaika 1 tunti 40 min

3 ½ dl maitoa

1 rkl kuivahiivaa

10–12 dl jauhoja

50 g voita

2 kananmunaa

1 ½ dl sokeria

1 tl kardemummaa

½ tl suolaa

täyte

4 dl mustikoita

2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

1 sitruunan kuori

2 rkl sitruunamehua

1 rkl voita voiteluun

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja 3 dl jauhoja maitoon. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa pehmeä voi ja kananmunat joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja loput jauhot desilitra kerrallaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeä, joustava ja alkaa irrota kulhon reunoista. Anna taikinan nousta liinan alla kaksinkertaiseksi 30 minuuttia.

2. Valmista täyte. Sekoita mustikat ja sokerit kulhossa ja muussaa marjoja hieman esimerkiksi perunanuijalla. Lisää perunajauhot. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Lisää mustikoiden joukkoon.

3. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikana 2–3 cm:n paksuiseksi levyksi ja levitä pinnalle reilusti mustikkatäytettä. Käännä pullalevy pitkältä sivulta löysälle rullalle ja leikkaa 8 palaan.

4. Voitele korkeareunainen kakkuvuoka (Ø 25 cm) ja laita pullapalat vuokaan vieri viereen leikkauspinta ylöspäin. Peitä liinalla ja anna nousta 20 minuuttia. Kypsennä 180-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 
 

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.