Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Piirakka on parhaimmillaan salaatin kanssa tarjottuna.

1. Kuutioi kylmä voi. Pane kulhoon voikuutiot, jauhot ja suola. Nypi tasaiseksi seokseksi ja lisää loppuvaiheessa vettä niin paljon, että saat aikaiseksi taikinan. Muokkaa taikina nopeasti palloksi ja kääri muovikelmuun. ­Pane jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat muut raaka-aineet.

2. Kuori keltasipulit ja punasipuli ja suikaloi ne. Pane punasipuli kulhoon ja kääntele sekaan sitruunanmehu ja sokeri. Jätä maustumaan.

3. Kuullota keltasipulisiivut pannulla öljytilkassa kunnolla pehmeiksi eli noin 10 minuutin ajan. Lisää ½ tl suolaa ja timjami. ­Kumoa astiaan odottamaan.

4. Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja nosta sivuun.

5. Kauli taikinasta kahden leivinpaperin välissä ohut levy. Levitä se uunipellille. Esipaista piirakkapohjaa uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 5 minuuttia.

6. Sekoita jauhelihaan sipuli-mausteseos ja rikottu muna.

7. Valuta anjovikset. Kaada piirakkapohjan päälle jauheliha­seos, oliivit ja anjovikset. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista yhä noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

8. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä salaatin ja ­marinoidun punasipulin kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

Taikina

200
g
kylmää voita
6
dl
vehnäjauhoja
suolaa
1
dl
vettä

Täyte

3
kpl
keltasipulia
punasipuli
2
rkl
sitruunanmehua
sokeria
öljyä kuullottamiseen ja paistamiseen
suolaa
timjamia
400
g
jauhelihaa
rouhittua mustapippuria
1
kpl
kananmuna
5
kpl
pientä anjovissiivua
1
dl
oliiveja
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.