Kodin Kuvalehti
Leipäjuusto vai juustoleipä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Leipäjuusto vai juustoleipä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut.

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi: Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.
  2. Valuta hyvin: Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.
  3. Tarkkaile paistumista: Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Leipäjuusto kotikonstein

30 min + 30 min juoksettuminen + 12 t valutus ja 30 min paistaminen

4 l luomutäysmaitoa

1 rkl suolaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 rkl juustonjuoksutinta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi

harsokangas

siivilä

  • Mittaa maito ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kädenlämpöiseksi eli noin 36-asteiseksi.
  • Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella ja anna maidon juoksettua lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia.
  • Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan ristiviiltoja veitsellä. Anna heran erottua juustomassasta noin 10 minuuttia.
  • Vuoraa iso siivilä kastellulla, puhtaalla harsokankaalla. Nostele juustomassa sen päälle. Painele juustomassaa kevyesti, jotta hera irtoaa massasta. Taita harsokankaan reunat juuston päälle ja painele vielä kevyesti heraa pois. Nosta siivilä kulhon päälle ja siirrä juusto jääkaappiin valumaan yöksi. Lisää päälle hyvin kevyt paino. Kulho kerää valuvan heran.
  • Kumoa hyvin valutettu juusto reunalliseen, laakeaan uunivuokaan, jonka vetoisuus on noin 2 litraa.
  • Nosta juusto paistumaan 275-asteisen uunin yläosaan. Paistoaika on noin 30 minuuttia. Jos juusto saa tummia pilkkuja nopeasti, alenna lämpö 250-asteeseen ja jatka paistamista, kunnes juusto on kauniin ruskeapilkullista.
  • Anna juuston jäähtyä ja leikkaa se paloiksi.

Vinkkejä!

  • Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.
  • Perinteisesti leipäjuusto paistetaan juustolaudalla avotulella.
  • Juustonjuoksutinta saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, yleensä juusto-osastolta, tai apteekeista.

Tee kolme herkkua leipäjuustosta

  1. Klassikkojälkiruoka: Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.
  2. Leipäjuustosalaatti: Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.
  3. Herkkutikut: Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Kokoa aineksista herkkutikkuja.

Resepti: Riikka Kaila

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla