Kuva: Reetta Pasanen
Kuva: Reetta Pasanen

Hieman kiisseliä muistuttavassa herkussa komeilevat pääroolissa vaahtokarkit. Niistä syntyy sulattamalla ihana vaahto.

1. Kuutioi vaahtokarkit tai leikkaa ne saksilla pieniksi paloiksi. Laita kattilaan vadelmat, vesi ja ­sokeri. Kiehauta seos ja anna porista keskilämmöllä muutama minuutti. Ota seos pois hellalta ja soseuta se sauvasekoittimella. Lisää vaahtokarkkipalat ja sekoita,­ kunnes ne sulavat. Anna jäähtyä.­

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahto jäähtyneeseen vaahtokarkkiseokseen. Lusikoi seos tarjoilu­astioihin ja peitä kelmulla. Anna maustua viileässä, kunnes seos on jähmettynyt (noin 2 tuntia).

3. Sekoita vadelmien joukkoon sokeri ja minttu. Tarjoa moussen kanssa.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia + jähmettymisaika: 2 tuntia

Resepti

150
g
vaahtokarkkeja
5
dl
(250 g) vadelmia
1
dl
vettä
3
rkl
sokeria
2
dl
kuohukermaa

Lisukevadelmat

5
dl
(250 g) vadelmia
2
rkl
sokeria
1
rkl
hienonnettua
tuoretta minttua
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.