Helppo ja näyttävä herkku syntyy marengista, vadelmista ja mascarponesta.

Vadelma-marenkikakku 

8 hengelle
Valmistusaika: 1 tunti + 2 tuntia paistamiseen

4 valkuaista
2 ¾ dl sokeria
pari tippaa sitruunamehua
mascarponevaahto
1 prk (200 g) mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
1–2 rkl sokeria
1–1 ½ tl vaniljasokeria

Lisäksi:
3–4 dl tuoreita vadelmia
syötäviä kukkia koristeluun

Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja desi sokeria kevyesti, lisää sekaan toinen desi sokeria ja sitruunanmehu. Vaahdota loput sokerista pikkuhiljaa joukkoon ja vatkaa, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Piirrä leivinpaperille 3 halkaisijaltaan 20 sentin ympyrää. Käännä paperi ympäri ja pursota ympyrät täyteen marenkitaikinaa. Paista uunin keskitasolla 100 asteessa noin 2 tuntia. Avaa uuninluukku pari kertaa paistamisen välillä, jotta kosteus pääsee pois. 

Vaahdota keskenään mascarponeainekset, mutta älä liian 
kovaksi. Asettele marenkilevylle tasaisin välein vadelmia kantapuoli alaspäin. Pursota väleihin mascarponevaahtoa ja paina kevyesti päälle toinen marenkilevy. Täytä kakun toinen kerros samaan tapaan ja aseta päälle viimeinen marenkipohja. 
Koristele kakku vadelmilla ja syötävillä kukilla. Peitä ja anna vetäytyä viileässä ennen tarjoilua.


Juhan vinkit

  • Marenkivaahto on valmis, kun vaahtoa nostellessa pintaan nousee teräviä huippuja. Suurempi määrä marenkia kannattaa vaahdottaa yleiskoneella.
  • Voit maustaa marengin vaahdottamisen jälkeen esimerkiksi Marianne-, salmiakki-, suklaa- tai pähkinärouheella.
  • Marenkipohja paistuu puolet nopeammin 150 asteessa, mutta pohjan väristä tulee kellertävämpi. 
  • Voit valmistaa sekä pohjat että mascarponevaahdon etukäteen, mutta kasaa kakku vasta 1–2 tuntia ennen tarjoilua, etteivät marenkipohjat vety. Pohjat säilyvät hyvinä paperipussissa kuivassa paikassa.
  • Voit myös korvata mascarponevaahdon paksulla vaniljakastikkeella: Pane kattilaan 2 ½ dl maitoa, 1 ½ tl vaniljasokeria, 3/4 dl sokeria, 3 keltuaista ja noin 1 ½ rkl maissijauhoa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos suurustuu. 
  • Voit korvata vadelmat mansikoilla tai hedelmä­paloilla kuten mangolla ja kiivillä.
  • Varaa kakun leikkaamiseen sahalaitainen veitsi kakkulapion lisäksi.

Good Pie Bakeryn omistaja Juha Karhu valmistaa moderneja, ranskalaistyyppisiä  kakkuja pohjoismaisella twistillä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?