Suklaamurukeksit ovat täydellistä lohturuokaa. Jos Hillaryn reseptiä haluaa tuunata, voi taikinaan lisätä rusinoita tai kuivattuja karpaloita. Toisaalta, miksi tuunata?Kuva: Shutterstock
Suklaamurukeksit ovat täydellistä lohturuokaa. Jos Hillaryn reseptiä haluaa tuunata, voi taikinaan lisätä rusinoita tai kuivattuja karpaloita. Toisaalta, miksi tuunata?Kuva: Shutterstock

Vaaliyö on pitkä ja hermoja raastava. Varaudu näillä Hillaryn herkullisilla suklaakekseillä, joita voi tunnesyödä antaumuksella.

Tuskin mikään lausahdus on seurannut Yhdysvaltain presidenttiehdokasta Hillary Clintonia niin tiukasti kuin puolihuolimaton kommentti puolison presidentinvaalikampanjassa vuonna 1992.

Kun Arkansasin kuvernööriä Bill Clintonia kovisteltiin vaimonsa lakifirman suosimisesta, hiiltynyt Hillary tokaisi: ”Olisin kai voinut pysyä kotona, leipoa keksejä ja pitää teekutsuja. Sen sijaan päätin jatkaa urallani, jolla aloitin jo, ennen kuin mieheni pyrki julkiseen virkaan.”

Hillaryn keksit ovat pärjänneet hyvin suuressa First Lady -keksikisassa.

Tästähän raivostuivat amerikkalaiset kotiäidit, jotka kuittasivat, ettei heillä ole aikaa leipoa keksejä. Hillary Clinton yritti kääntää keksiraivon puolelleen ja julkisti perheessään kulkeneen suklaakeksireseptin Family Circle -lehdessä. Tästä alkoi suuri First Lady -keksikisa, kuten Time-lehti 24 vuotta vanhaa perinnettä nimittää.

Presidentillinen keksigallup on käyty aina presidentinvaalien aikaan, ja Hillaryn keksit ovat pärjänneet hyvin: hän päihitti Barbara Bushin suklaakeksit vuonna 1992 sekä Elizabeth Dolen pekaanipähkinäkeksit 1996. Tänä vuonna myös Melanie Trumpin sokerikeksit jäivät Hillaryn kekseille kakkoseksi. Tosin jos sääntökirjaa luettaisiin, olisi Bill Clintonin pitänyt osallistua kisaan omalla reseptillään.  

Vaaliyö on pitkä, joten suklaakeksien lisäksi voi varautua reilummin eväin. Pyrkiessään senaattiin vuonna 2000 Hillary pakottautui jälleen tuomaan esiin puoliaan kodinhengettärenä ja kehuskeli osaavansa tehdä ”häijyn vihersalaatin ja mahtavan munakkaan” (a mean tossed salad and a great omelet).

Ja kuten kaikkia Hillaryn kommentteja, tätäkin luettiin kuin piru raamattua. Yhdet nyrpistelivät, miten vaikeaa muka on silputa salaattia, toiset ihmettelivät, onko senaattoriehdokkaan todella tarpeen puhua kokkailustaan. 

Keittiöpuheet lienevät Hillaryn keino vaikuttaa inhimilliseltä, helposti lähestyttävältä ja ennen kaikkea ihan tavalliselta naiselta. Mutta kuten Hillarykin, myös hänen suklaakeksinsä ovat epätavallisen hyviä. 

Hillary Clintonin Chocolate Chip Cookies

200 g voita

2½ dl fariinisokeria

1¼ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

n. 3½ dl vehnäjauhoja

n. 4½ dl kaurahiutaleita

1 tl ruokasoodaa

170 g suklaata pieneksi pilkottuna

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja vatkaa vaahdoksi.

2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sooda ja lisää seos voi-sokerivaahtoon. Lisää pilkottu suklaa joukkoon.

3. Lusikoi taikinasta pellille tavallisen keksin kokoisia nokareita - tai yritä tehdä useampi mahdollisimman suuri, kuten Hillaryn perheenjäsenet tapaavat jouluisin tapana kisailla. Paista keksejä uunissa 8–10 minuuttia.

Entä munakas?

Kokeile vaikka tätä herkullista italialaista munakasta eli kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittataa. Maistuu myös kylmänä, jos et ehdi vaalilähetyksen pyörteissä heti syödä.

Tai testaa huippukokki Henri Alénin somemunakasta:

3 kananmunaa

½ dl kuohukermaa

suolaa

voita

1. Riko kolme kananmunaa astiaan, lisää 0,5 desiä kuohukermaa. Riko rakennetta hieman haarukalla. Mausta suolalla.

2. Varaa puuhaarukka tai reiällinen lasta, joilla sekoittaessa munakasmassa kuohkeutuu.

3. Kuumenna pannu savuavan kuumaksi. Toimi nopeasti seuraavissa vaiheissa: lisää pannulle lusikallinen voita ja heti perään munakasmassa.

4. Liikuta pannua edestakaisin rauhallisesti, jotta munakasmassa liukuu puolelta toiselle. Sekoita samalla munakasmassaa haarukalla tai lastalla rivakasti noin 30 sekuntia.

5. Kun munakas näyttää reikäiseltä, lopeta sekoittaminen. Liikuta pannua edestakaisin, jotta saat munakkaasta kokonaisen.

Vinkki! Kerman sijaan munakkaassa voi käyttää vettä. Munakkaaseen voi lisätä oman maun mukaan vaikka pinjansiemeniä ja parmesania. Aamiaismunakkaan kuuluu olla vaalea, päivällismunakas taas saa olla hieman ruskea.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan