Kodin Kuvalehti
Vatsa tykkää, kun lisäät puuroon pussillisen kuivattuja luumuja. Kuvat: Sanoma-arkisto
Vatsa tykkää, kun lisäät puuroon pussillisen kuivattuja luumuja. Kuvat: Sanoma-arkisto

Uunissa haudutettu puuro täyttää vatsan lempeästi. Helppoakin se on: mittaa puuroainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa loput.

Iki-ihana uuniohrapuuro on taas himoittu herkku! Syitä on ainakin viisi:

  1. Hitaasti uunissa muhiteltu ohrapuuro on erityisen pehmeää, ja siksi se hellii ihanasti vatsaa.
  2. Uunipuuron valmistus on helppoa. Ainekset vain sekoitetaan ja lykätään uuniin. Puuron voi huoletta tehdä maitoon, sillä se ei pala uunissa pohjaan.
  3. Puuro on edullista. Kilon ohrasuurimopussista riittää moneen kertaan.
  4. Annoskokoa voi vaihdella vuokien mukaan. Isosta annoksesta riittää illaksi ja vielä seuraavaksi aamuksi.
  5. Puuro sopii myös ateriaksi, kun joukkoon lisää vaikkapa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.


Pitkä haudutusaika palkitsee

Paras uunipuuro syntyy, kun sille antaa runsaasti aikaa valmistua. Perinteisesti puuro kypsennetään matalassa lämpötilassa hitaasti haudutellen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 100 asteessa puuro kypsyy yön yli.
  • 150 asteessa puuro vaatii kolme tuntia.
  • 175 asteessa puuro kypsyy parissa tunnissa.

Laita uuni pois päältä, kun puuro on kypsää. Mutta ota vuoka pois uunista vasta, kun uuni on jäähtynyt. Näin saat vieläkin muhevampaa puuroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekoita puuroa kypsennyksen alkuvaiheessa muutaman kerran. Tarvittaessa lisää vuokaan hieman maitoa pitkän kypsennyksen aikana. Puuron pinnan voi peittää kypsennyksen loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla.

Ohrasuurimot kannattaa huuhdella ennen kuin lisäät ne vuokaan. Näin suurimot pysyvät puurossa irtonaisempina

Valmis uuniohrapuuro on ihanan pehmeää ja punertavan ruskeaa.

Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Pikaversiokin on mahdollinen, kun valitset esikypsytetyt suurimot

Nopeammin puuron makuun pääsee, kun käytät esikypsytettyjä ohrasuurimoita tai ohrahelmiä. Niistä tehty puuro kypsyy uunissa alle tunnissa.

Ohrapuuron pikaversion voi keittää ohramannasta. Se kypsyy kattilassa alle vartissa.

Tuunattu ohrapuuro käy ateriasta

Puuroa voi maustaa kypsennysvaiheessa teelusikallisella kardemummaa tai kanelia.

Ohrauunipuuro käy täyttävästä ateriasta, kun rouhit joukkoon manteleita ja pähkinöitä tai pilkot vuokaan omenoita ja kuivattuja luumuja tai aprikooseja. 

Uunipuuron joukkoon voi sekoittaa vuoassa omenoita, manteleita ja puolukoita.
Uunipuuron joukkoon voi sekoittaa vuoassa omenoita, manteleita ja puolukoita.

Puuron nesteeksi sopivat omenamehu, kaura- ja kookosmaito. Puuron voi hauduttaa myös veteen.

Jos puuroa jää yli, paista nokareet voissa paistinpannulla.

Ohrauunipuuron perusohje

4–6 annosta, 2 t

2½ dl kokonaisia ohrasuurimoita

1½ l kulutusmaitoa

1 tl suolaa

3 rkl voita

  1. Voitele uunivuoka (tilavuus noin 2 l) voinokareella. Mittaa vuokaan ohrasuurimot. Kaada joukkoon maito ja lisää suola.
  2. Veistele maidon pinnalle voinokareita.
  3. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1–2 tuntia.

Tarjoa puuro sokerin ja maidon kanssa tai kruunaa herkku voisilmällä. Puuro maistuu myös marjakiisselin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla