Soppa365
Ratkaise juhlien tarjoilupulma yhden sushin taktiikalla!
Ratkaise juhlien tarjoilupulma yhden sushin taktiikalla!

Vuokaan tehtävä levysushi on täydellinen suolainen tarjottava isoihin kemuihin. Mikä parasta, tämä jättisushi on myös vegaaninen ja gluteeniton.

Juhliin tarvitaan usein suolaista tarjottavaa, jonka olisi hyvä olla paitsi helppoa, hyvää ja käytännöllistä, myös sopia kaikkiin ruokavalioihin. Unohda suolaiset piirakat ja pizzat, vuokaan valmistettava vegaaninen sushi toimii nimittäin tässä tapauksessa paljon paremmin. 

Sushia varten keitetään kokonainen paketillinen sushiriisiä, joka jäähdytetään huoneenlämpöiseksi. Sitten riisi taputellaan suorakaiteenmuotoiseen vuokaan kelmun päälle, jossa se saa napakoitua ja tiivistyä rauhassa. Lopuksi riisi kumotaan noriarkkien päälle, päällystetään wasabilla maustetulla majoneesilla ja ohuiksi leikatuilla kasviksilla.

Makua levysushiin saa ns. vegepekonilla, eli savuaromilla maustetuilla, paahdetuilla munakoisoviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos haluat, voit paloitella sushin valmiiksi jo ennen kuin päällystät sen munakoisoilla ja kurkuilla. Leikkaa siinä tapauksessa viimeistelyyn tarkoitetut kasvisviipaleet pieniksi paloiksi ja nostele ne valmiiksi leikatuille sushineliöille ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Levysushi

50 palaa

1½ t (+ riisinlepuutus 1 t)

Paahdettu munakoiso

1 munakoiso

2 rkl teriyakikastiketta

1 rkl soijakastiketta

1 rkl öljyä

½ rkl vaahterasiirappia

¼ tl savuaromia

Riisi

1 ps (500 g) sushiriisiä

7 dl vettä

1 tl suolaa

2 dl herneitä

½ dl sushietikkaa

Wasabimajoneesi

1 dl majoneesia

½ rkl wasabitahnaa

Lisäksi

2 norilevyä

½ kurkkua

4 retiisiä

1 rs syötäviä kukkia (esim. pelargonia)

(2 rkl raastettua retikkaa)

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso pituussuunnassa 3–4 mm:n viipaleiksi. Laita ne vieri viereen leivinpaperille uunipellille. Yhdistä kulhossa teriyaki, soijakastike, öljy, siirappi ja savuaromi. Sivele puolet seoksesta munakoisoille ja paahda uunissa 5–10 minuuttia. Ota pelti uunista, käännä viipaleet ja sivele loppu kastike toiselle puolelle. Paahda munakoisoja vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
  2. Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Voit antaa riisin levätä noin tunnin, niin siitä tulee keitettäessä napakampaa.
  3. Kuumenna vesi ja suola kattilassa. Lisää riisi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, sekoita herneet riisiin ja anna hautua kannella peitettynä 15 minuuttia.
  4. Kaada kypsä riisi isoon kulhoon ja pirskottele etikka pinnalle. Kääntele riisiä puulastalla nostellen, niin että liemi sekoittuu riisiin.
  5. Vuoraa noin 20 cm x 30 cm:n vuoka kelmulla. Levitä riisi vuokaan ja paina tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  6. Laita norilevyt vierekkäin tarjoilualustalle. Kumoa jäähtynyt riisilevy norin päälle.
  7. Yhdistä majoneesi ja wasabi kulhossa. Levitä majoneesi riisin pintaan.
  8. Viipaloi kurkku pituussuunnassa. Viipaloi retiisit. Asettele munakoisot ja kurkut riisin päälle, lisää retiisit ja koristele kukilla. Raasta retikkaa ja lisää sitä pieninä nokareina sinne tänne.
  9. Leikkaa levy kostutetulla veitsellä suupaloiksi.

Resepti: Anu Brask, Glorian ruoka & viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla