Kodin Kuvalehti
Pakastekalasta saa maukkaat pihvit supernopeasti. Kuvat: Arto Vuohelainen
Pakastekalasta saa maukkaat pihvit supernopeasti. Kuvat: Arto Vuohelainen

Pakastimen tyhjennys kannattaa aloittaa ajoissa ennen uutta satoa.

Pakastimen ja ruokakaapin aarteista saa taiottua useamman aterian kuin arvaisi. Kokkasimme varastojen avulla koko viikon arkiruuat.

Maanantai: Thaihenkiset seitipihvit 

4 annosta, 20 min

1 pkt (400 g) seitiä tai muuta pakastekalaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 valkosipulinkynsi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 kevätsipuli varsineen

2–3 rkl öljyä

2 rkl currytahnaa

1 rkl kalakastiketta

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 pientä munaa

  1. Sulata seiti. Paloittele pieneksi tai hienonna sauvasekoittimella. Kuori ja purista valkosipulinkynsi. Silppua kevätsipuli. Sekoita kaikki aineet yhteen.
  2. Kuumenna pannulla voita tai öljyä. Muotoile massasta pieniä pihvejä ja paista ne kypsiksi ja kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Lihakeiton sekaan sujahtavat pakastimeen jäänyt liha ja pakastejuurekset.
Lihakeiton sekaan sujahtavat pakastimeen jäänyt liha ja pakastejuurekset.

Tiistai: Lihasoppa

6 annosta, 2 t 30 min

noin 1 kg luullista (hirvi)paistia, esimerkiksi lapaa tai potkaa

3 laakerinlehteä

5 katajanmarjaa

2 sipulia

2 isoa porkkanaa

1 palsternakka

Lisäksi

1 ps (750 g) pakasteperuna-uunijuureksia

5 katajanmarjaa

1 laakerinlehti

1 pkt (250 g) voimakasta Koskenlaskija-juustoa

1 dl tuoretta persiljasilppua

  1. Laita liha kattilaan. Kaada päälle vettä sen verran, että liha peittyy. Lisää kattilaan laakerinlehdet, katajanmarjat sekä kuoritut ja paloitellut sipulit, porkkanat ja palsternakka.
  2. Keitä lihaa noin kaksi tuntia, kunnes se irtoaa luista lähes itsekseen. Kuori välillä vaahto pois. Siivilöi liemi talteen ja irrota liha luista kokonaan. Paloittele liha.
  3. Laita keitinliemi kattilaan ja lisää vettä niin, että lientä on kaikkiaan reilut pari litraa. Kiehauta liemi ja lisää pakastejuurekset, muutama katajanmarja, laakerinlehti ja liha kattilaan. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä.
  4. Lisää Koskenlaskija-juusto ja kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Tarkista keiton suolaisuus. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria. Lisää viimeiseksi silputtua persiljaa ja vie keitto tarjolle.

Munakasrullan sisällä on sieniyllätys.
Munakasrullan sisällä on sieniyllätys.

Keskiviikko: Suppistäytteinen munakasrulla

6–8 palaa, 35 min

Munakasrulla

5 dl maitoa

5 munaa

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

1 dl juustoraastetta

Suppistäyte

noin 5 dl sulatettuja suppilovahveroita

1 sipuli

1 prk (200 g) tuorejuustoa, esim. aurinkokuivattu tomaatti tai yrttimaustettu

3 rkl persiljasilppua

suolaa ja pippuria maun mukaan

1 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja

Pinnalle

Juustoraastetta

  1. Valmista ensin munakasrulla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Aseta leivinpaperi reunalliselle uunipellille.
  2. Vatkaa maito ja munat sekaisin. Vatkaa loput aineet joukkoon.
  3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä kokonaan. Kuumenna paistamisen aikana sulatettuja sieniä pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.
  4. Lisää sipuli, tuorejuusto ja mausteet pannulle. Kuumenna hämmennellen, kunnes juusto on sulanut. Lisää aurinkokuivatut tomaatit. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  5. Levitä täyte jäähtyneelle munakasrullalevylle. Kääri napakalle rullalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja ruskista rulla 250 asteessa uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Vinkki! Jos sinulla on ylimääräistä juustoraastetta, ripottele sitä vähän täytteen päälle ennen rullaamista. Täytteeseen sopivat myös muut sienet.

Katkarapukastikkeen juju on aurinkokuivatuista tomaateista soseutettu pyree.
Katkarapukastikkeen juju on aurinkokuivatuista tomaateista soseutettu pyree.

Torstai: Katkarapukastike

4 annosta, 20 min

8 aurinkokuivattua tomaattia

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

noin 500 g pakastekatkarapuja

2 dl kuohukermaa

1 prk (200 g) ranskankermaa

2 tl hunajaa

1 sitruuna

parmesaania

rucolaa tai basilikaa

  1. Soseuta aurinkokuivatut tomaatit sauvasekoittimella. Mukana saa olla ruokalusikallinen öljyä tomaattipurkista.
  2. Kuumenna oliiviöljy. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää sipulit pannulle. Ruskista kevyesti öljyssä. Lisää jäiset katkaravut ja hämmennä mausteseoksessa pari minuuttia.
  3. Lisää kerma, ranskankerma ja hunaja sekä soseutetut aurinkokuivatut tomaatit. Kuumenna hämmennellen muutama minuutti. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Lisää katkarapujen sekaan.
  4. Tarjoa riisin tai pastan, parmesaanin ja rucolan kanssa.

Vinkki! Aurinkokuivattujen tomaattien sijaan voit lisätä pannulle 3 rkl tomaattipyreetä. Voit korvata kerman ja ranskankerman kookosmaidolla. Lisää tällöin mausteeksi currytahnaa.

Texmex-vuoan maustamiseen tarvitset vain maustepussin ja vähän ketsuppia.
Texmex-vuoan maustamiseen tarvitset vain maustepussin ja vähän ketsuppia.

Perjantai: Texmex-perunamuusivuoka

8–10 annosta, 45 min

1 l löysää perunamuusia

3 munaa

2 rkl voita tai margariinia

Texmex-jauhelihakastike

400 g jauhelihaa

1 dl vettä

1 ps taco-maustesekoitusta

3 rkl ketsuppia tai 2 rkl tomaattipyreetä

1 ps (200 g) esimerkiksi herne-maissi-paprika-pakastesekoitusta

(1 prk (200 g) ranskankermaa)

Lisäksi

juustoraastetta

kirsikkatomaatteja

  1. Valmista ensin kastike. Ruskista jauheliha. Lisää pannulle vesi ja tacomauste. Sekoita ja lisää ketsuppi sekä pakastevihannekset. Anna hautua perunamuusin valmistuksen ajan. Lisää seokseen lopuksi ranskankermaa, jos haluat.
  2. Valmista perunamuusi pakastetusta perunamuusiaineksesta tai oikeista perunoista. Lisää perunamuusiin munat ja voi. Sekoita hyvin. Muusi saa jäädä melko löysäksi.
  3. Kaada voidellun vuoan pohjalle vähän perunamuusia ja sen päälle jauhelihakastiketta. Täytä vuoka näin. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi jauhelihakastiketta.
  4. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja halkaise koristeeksi kirsikkatomaatteja, jos niitä sattuu olemaan kotona. Paista ruokaa 175 asteessa uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.

Vinkki! Ohjeessa käytettiin 400 gramman pussi pakastemuusia. Se sekoitettiin neljään desilitraan kiehuvaa maitoa ja 50 grammaan voita.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla