Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Laita kuminansiemenet kuumalle paistinpannulle ja paahda minuutti. Lisää sipulit ja ­öljy. Kuullota välillä sekoitellen.

2. Poista paprikoista kannat ja siemenet ennen kuin kuutioit ne. ­Lisää pannulle paprikat, tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hienonna persilja ja säästä siitä 1 rkl koristeluun. Lisää loput persiljasta pannulle. Anna shakshoukan hautua miedolla lämmöllä hiljaa poreillen noin puoli tuntia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, ­lisää hiukan vettä.

3. Tee tomaattiseokseen yhtä monta koloa kuin käytät munia. ­Riko jokaiseen koloon muna. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna hautua vielä noin 20 minuuttia. ­Koristele ruoka persiljalla juuri ­ennen tarjoilua. Tarjoa shaksouka lämmitettyjen pitaleipien ja fetajuuston kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 10 minuuttia

Resepti

1
kpl
sipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
kuminansiemeniä
2
tl
öljyä
1
kpl
punainen paprika
1
kpl
keltainen paprika
500
g
tomaattimurskaa
3
dl
vettä
1
tl
sokeria
suolaa
mustapippuria
ripaus cayennepippuria
sileälehtistä persiljaa
3–5 munaa

Lisäksi

pitaleipiä
fetajuustoa
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.