Soppa365
Kun aloitat kastikkeen sekoittamisen, istuta ruokailijat pöytään. Pasta on parhaimmillaan suoraan pannulta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kun aloitat kastikkeen sekoittamisen, istuta ruokailijat pöytään. Pasta on parhaimmillaan suoraan pannulta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Koska suolainen pecorino ja paahdettu mustapippuri ovat loistava yhdistelmä, tähän pastaan ei tarvita muuta.

Pastan nimi kertoo siitä oleellisen. Nimi on italiaa ja suomennettuna se on juustoa ja pippuria. Yksinkertainen yhdistelmä toimii, mutta yhtä tärkeää on seurata reseptiä tarkasti. Lopputuloksen on tarkoitus olla kermaisen kostea pasta, jossa juusto ei varsinaisesti veny vaan on osa silkkistä kastiketta.

Nopeus on valttia

Tämän reseptin teossa nopeus on valttia. Kun pasta on keitetty ja juusto raastettu valmiiksi, sekoittamiseen tarvitaan reipasta ranneliikettä ja vauhtia. Paras sekoitusväline on pastakauha tai iso haarukka. Älä heitä keitinvettä pois, sillä se on kastikkeen kolmas raaka-aine. Keitinvedessä on tärkkelystä, joka yhdessä juuston kanssa suurustuu kermaiseksi kastikkeeksi.

Cacio e pepe -pasta tunnetaan New Yorkin trendikkäissä ravintoloissa. Sitä versioivat muun muassa Momofukun David Chang, jonka mukaan pasta kuuluu täydellisten annosten pyhättöön. Myös Anthony Bourdain ylisti televisiosarjassaan pastan olevan ehkä hienointa maailmanhistoriassa. Suomessa annosta tarjoili ainakin ravintola Baskeri & Basso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Cacio e pepe

4 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

valmistusaika 15 min

400 g spagettia

200 g pecorino-juustoa

1-2 tl mustapippuria myllystä

2 rkl voita

n. 3 dl pastan keitinvettä

  1. Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.
  2. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä 2 minuuttia, paahda mustapippuria kuivassa paistokasarissa miedolla lämmöllä noin 1 minuutti. Lisää voi.
  3. Valuta pasta, ota 3 dl keitinvettä talteen. Lisää 1 dl keitinvedestä ja valutettu pasta kasariin. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita voimakkaasti, jotta se sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan niin, että pastasta tulee kosteaa mutta ei vetistä.
  4. Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.

Resepti: Maiju Tuovinen/ Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla