Soppa365
Ihanan rapeaksi ruskistettu jauheliha ja lempeä ruskea kastike kohtaavat huippukokin jauhelihakastikkeessa. Kuva: Päivi Ristell
Ihanan rapeaksi ruskistettu jauheliha ja lempeä ruskea kastike kohtaavat huippukokin jauhelihakastikkeessa. Kuva: Päivi Ristell

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastikeella on kolme salaisuutta, jotka sinäkin voit oppia helposti.

Tomi Björkin luottokokkina tunnettu Serko Rantanen tekee jauhelikastikkeen eri tavalla kuin valtaosa kotikokeista.

Häntä kannattaa kuunnella, sillä lopputulos on poikkeuksellisen hyvä.

Kastikkeessa on kolme jujua: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli sekä rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Tämä ei ole kaikkein nopein jauhelihakastike, mutta vaivannäkö kannattaa. Tuntikausia kokkaamisessa ei kuitenkaan kulu, vaan ruoka on pöydässä noin 40 minuutissa.

Aivan ensin valmistetaan ruskea kastike. Se onnistuu myös gluteenittomana, sillä suurustukseen sopivat myös tattarijauhot. Seuraavaksi siirrytään sipulin väsytykseen, ja lopuksi jauheliha ruskistetaan ihanan rapeaksi. Nam!

KOKKI SERKO RANTASEN JAUHELIHAKASTIKE

4 annosta

Valmistusaika 40 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

400 g naudanjauhelihaa
 30 g voita
 ½ dl vehnäjauhoja
 5 dl lihalientä
 1 sipuli
 1 valkosipulinkynsi
 2 rkl öljyä
 1 dl kermaa
 ½ tl suolaa
 ½ tl mustapippuria
Lisäksi
 perunoita tai spagetia
 ruohosipulia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Ohje: Serko Rantanen, Outi Väisänen/Meidän Perhe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla