Mehevä som tam -salaatti syntyy tutuista juureksista. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Mehevä som tam -salaatti syntyy tutuista juureksista. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Som tam -salaattin suomalaisessa versiossa vihreän papaijan korvaavat porkkana ja lanttu. 

Salaatti on melkein parhaimmillaan seuraavana päivänä: maut tasaantuvat ja vihannekset mehevöityvät. 

Som tam -salaatti

4 annosta

valmistusaika 15 min

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 porkkanaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

½ lanttu

¼ punakaalia

1 punainen chiliä

1 valkosipulinkynsi

2 limettiä

1 dl suolapähkinöitä

1 rkl sokeria

2 rkl kalakastiketta

1. Pese porkkanat ja lanttu hyvin juuresharjalla. Leikkaa kannat pois ja raasta raastimen karkealla terällä. Hienonna kaali. Puolita chilit ja poista siemenet, jos haluat vähentää tulisuutta. Kuori valkosipulinkynsi ja lohko limetit neljään osaan.

2. Mittaa kulhoon suolapähkinät, sokeri ja kalakastike. Lisää chilit ja limetit. Murskaa mausteet ja chilit muusinuijalla tai tukevalla puukauhalla ja sekoita hyvin. Lisää vihannekset ja jatka nuijimista käännellen, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoitettu.

SatuX

Kuva on kaunis kun siinä on lehtikaalia. Punakaalikin on oikein kaunista. Lantun maku puski minusta liikaa läpi. Minusta kesäkurpitsa ja vihreä omena voisi maistua tämän tyyppisessä salaatissa paremmalta kuin lanttu.

Enemmän chiliä

Thaimaalaiset tekevät tuon porkkanasta jolleivät raaski papaijaa hakea aasialaisista ruokakaupoista. Parempi tulee kun katsoo ihan aidon somtamin reseptin netistä eikä muuttele reseptiä "muka suomalaiseen" makuun sopivaksi. Noilla sävellyksillä ei oikein ole mitään tekemistä aidon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla