Kuva Tyomas Kolehmainen
Kuva Tyomas Kolehmainen

Tilli-kanakastike on lempeä herkku.

1. Ota pakastebroileri ajoissa sulamaan. Kuori ja pilko juurisellerin pala, valko­sipulinkynnet ja porkkanat. Pane broileri, kasvikset ja mausteet kattilaan. Laske kattilaan vettä sen verran, että broileri juuri ja juuri peittyy. Kuori pinnalle muodostuva vaahto keittämisen alkuvaiheessa. Keitä broileria liemessä noin 50 minuutin ajan, kunnes se on kypsä.

2. Nosta broileri kattilasta ja erottele lihat luista. Pilko isot palat pieniksi. Siivilöi kaksi desiä lientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita, kunnes seos kiehuu ja saostuu.

3. Siivilöi joukkoon kanalientä, kunnes kastikkeesta tulee sopivan paksua. Lisää kastikkeeseen sokeri, väkiviinaetikka, pilkotut broilerin lihat ja hienonnettu tilli. Tarjoa tilli-kanakastike keitettyjen perunoiden kanssa.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 1 tunti 30 minuuttia

Resepti

1
kpl
pakastebroileri
pala juuriselleriä
2
kpl
valkosipulia
2
kpl
porkkanaa
6
kpl
maustepippuria
6
kpl
valkopippuria
4
kpl
neilikkaa
1
kpl
laakerinlehti
vettä
2
tl
suolaa

Kastike

4
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
1
tl
väkiviinaetikkaa
ruukku tilliä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.