Kuva Tyomas Kolehmainen
Kuva Tyomas Kolehmainen

Tilli-kanakastike on lempeä herkku.

1. Ota pakastebroileri ajoissa sulamaan. Kuori ja pilko juurisellerin pala, valko­sipulinkynnet ja porkkanat. Pane broileri, kasvikset ja mausteet kattilaan. Laske kattilaan vettä sen verran, että broileri juuri ja juuri peittyy. Kuori pinnalle muodostuva vaahto keittämisen alkuvaiheessa. Keitä broileria liemessä noin 50 minuutin ajan, kunnes se on kypsä.

2. Nosta broileri kattilasta ja erottele lihat luista. Pilko isot palat pieniksi. Siivilöi kaksi desiä lientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita, kunnes seos kiehuu ja saostuu.

3. Siivilöi joukkoon kanalientä, kunnes kastikkeesta tulee sopivan paksua. Lisää kastikkeeseen sokeri, väkiviinaetikka, pilkotut broilerin lihat ja hienonnettu tilli. Tarjoa tilli-kanakastike keitettyjen perunoiden kanssa.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 1 tunti 30 minuuttia

Resepti

1
kpl
pakastebroileri
pala juuriselleriä
2
kpl
valkosipulia
2
kpl
porkkanaa
6
kpl
maustepippuria
6
kpl
valkopippuria
4
kpl
neilikkaa
1
kpl
laakerinlehti
vettä
2
tl
suolaa

Kastike

4
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
1
tl
väkiviinaetikkaa
ruukku tilliä
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

  • 200g digestivekeksejä
  • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
  • 6 limettiä

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
  3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
  4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
  5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
  6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.