Croissant-taikinasta syntyy pikavohveleita, kun leikkaat sen kiekoiksi ja paistat sellaisenaan. Kuva: Panu Pälviä
Croissant-taikinasta syntyy pikavohveleita, kun leikkaat sen kiekoiksi ja paistat sellaisenaan. Kuva: Panu Pälviä

Nyt on monta mahtavaa syytä tutustua lähikaupoistakin löytyvään tölkkitaikinaan.

Säilykepurkissa myytävä croissant-taikina taipuu moneen herkkuun. Siitä voi leipoa niin paljon muutakin kuin niitä tavallisia aamiaissarvia.

Miltä kuulostaisivat pikavohvelit eli crohvelit? Samalla tulisi kaivettua taas esiin kaappiin jäänyt aliarvostettu keittiöväline eli vohvelirauta. Tai maistuisivatko maissikoirat ja omenataskut?

Kokosimme parhaat reseptit croissant-valmistaikinan käyttöön.

Croissant-vohvelit

  • 1 prk valmista croissant-taikinaa

1. Ota croissant-taikina varovasti ulos purkista.

2. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia tai kolme isoa.

3. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi.

4. Syö mieluisalla täytteellä, suolaisella tai makealla, päällystettynä.

Omenataskut

  • 1 prk valmista croissant-taikinaa
  • 4 rkl omenahilloa
  • 1 tl kanelia

Koristeluun

  • tomusokeria

1. Levitä croissant-taikina pöydälle ja jaa se katkoviivoja pitkin kahdeksaan osaan. Reseptistä tulee neljä annosta.

2. Levitä puolille paloista ruokalusikallinen omenahilloa ja ripottele niille tasaisesti myös kaneli. Nosta toinen taikinapala kanneksi.

3. Kuumenna vohvelirauta ja paista omenataskut yksi tai kaksi kerrallaan riippuen raudan koosta.

Omenapiirakat ovat parhaimmillaan lämpiminä. Dippaa niitä kylmään vaniljakastikkeseen! Kuva: Panu Pälviä
Omenapiirakat ovat parhaimmillaan lämpiminä. Dippaa niitä kylmään vaniljakastikkeseen! Kuva: Panu Pälviä

Maissikoirat

  • 1 prk croissant-taikinaa
  • 6 siivua vintage-cheddaria eli valkoista cheddaria
  • 2 dl nachoja
  • 1 muna
  • 6 nakkia

Tarjoiluun

  • chilikastiketta

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Siivuta cheddarista kuusi siivua juustohöylällä. Murskaa nachot pieniksi esimerkiksi muusinuijan avulla. Riko muna ja sekoita se haarukalla.

2. Avaa taikina purkista levyksi. Leikkaa taikina pystyviivoja pitkin kolmeen suorakaiteen muotoiseen palaan. Puolita suorakaiteet keskeltä niin, että lopputuloksena on kuusi neliötä. Painele sormenpäillä neliöiden keskellä oleva katkoviiva kiinni.

3. Aseta juusto taikinan keskelle ja nakki sen päälle. Kääri levy nakin ympärille ja painele kiinni päädyistä ja saumakohdasta.

4. Voitele munalla ja pyörittele nachomuruissa. Nostele leivinpaperilla vuoratulle pelille. Paista 10 minuuttia kauniin ruskeiksi. Tarjoile chilikastikkeen kanssa.

Nakkipiilo on tullut takaisin croissant-taikinaa hyödyntäen! Nyt se on rouskuva pinnasta ja kastetaan chilikastikkeeseen ketsupin sijaan. Kuva: Sanoma-arkisto
Nakkipiilo on tullut takaisin croissant-taikinaa hyödyntäen! Nyt se on rouskuva pinnasta ja kastetaan chilikastikkeeseen ketsupin sijaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Katso Soppa365-reseptistä, miten teet maissikoiran kasvisversion

Cronutsit sopivat dippailuun, mutta ne voi myös kuorruttaa haluamallaan täytteellä. Kuva: Sanoma-arkisto
Cronutsit sopivat dippailuun, mutta ne voi myös kuorruttaa haluamallaan täytteellä. Kuva: Sanoma-arkisto

Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde vinkkaa, että vapun aikaan valmistaikinasta tekee helposti cronutseja eli croissantin ja donitsin yhdistäviä herkkuja.

Jos haluaa tehdä kuitenkin perinteisiä croissanteja, niitäkin voi tuunata erilaisilla täytteillä.

– Ennen käärimistä niitä voi täyttää esimerkiksi juustolla, kinkulla tai suklaalla, Riikka suosittelee.

Myös tuoreet marjat ja hedelmät sopivat croissantien täytteeksi. Kuva: Shutterstock
Myös tuoreet marjat ja hedelmät sopivat croissantien täytteeksi. Kuva: Shutterstock

Reilun kahden euron säilyketaikina taipuu myös pikapulliksi ja viinereiksi.

Pikkusuolaisten ystävä levittää sen päälle vaikkapa pestoa ja kierittää siitä muffinivuokaan sopivia leivonnaisia.

Herkulliset pestokierteet valmistuvat hetkessä valmistaikinasta. Kuva: Shutterstock
Herkulliset pestokierteet valmistuvat hetkessä valmistaikinasta. Kuva: Shutterstock

Mitä sinä olet tehnyt croissant-taikinasta? Lähetä kuvasi sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com tai lataa kuvasi alla olevalle lomakkeelle.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan