Kiinalainen ruoka on nyt trendikästä, ja se on paljon muutakin kuin hapanimeläkastiketta. Kata pöytä täyteen perinteisiä herkkuja maan eri kolkista.

Söitkö juuri kiinalaista ruokaa Suomessa?

Se oli todennäköisesti meillä tunnetuinta kiinalaista, Kantonin alueen ruokaa, jota jäljittelevät useimmat länsimaissa tarjottavat kiinalaiset ravintolat. Alueella syödään paljon riisiä sekä kirkkaita, makeita kastikkeita.

Valtavan valtion ruokakulttuuri on kuitenkin paljon monipuolisempi. Nyt nousussa on erityisesti Sichuanin alueen ruoka, joka on usein tulista ja maustettu sichuaninpippurilla. Annoksissa käytetään paljon tofua. Sitä kiinalaiset käyttävät monia sortteja pehmeästä tofusta pastaa muistuttaviin tofunauhoihin ja verellä maustettuun ankanveritofuun.

Kiinnostavia makuja löytyy myös Xi’anin kaupungista, jossa muslimien ja kantakiinalaisten keittiöt ovat sekoittuneet maukkaaksi yhdistelmäksi. Alueella, jossa riisi ei kasva, syödään vehnänuudeleita. Käsin tehtyihin nuudeleihin sekoitetaan tirisevän kuumaa chiliöljyä.

Kuuluisimmat hot potit löytyvät Chongqingistä. Siellä kuumaan pataan sekoitetaan sichuaninpippureita. Välipalaksi kadulta voi poimia höyrytetyn sämpylän, joka kätkee sisäänsä makeaa possunlihaa.

Makeat valkosipulipavut

4 annosta

valmistusaika 15 min

200 g vihreitä neulapapuja

4 valkosipulinkynttä

1 dl vettä

2 rkl tummaa sokeria

2 rkl soijakastiketta

1. Leikkaa papujen kannat pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Mittaa paistinpannulle vesi ja nosta pavut veteen. Laita hella täydelle teholle. Anna veden kiehua 5 minuuttia ja lisää valkosipuli, sokeri ja soija.

3. Sekoittele papuja pannulla, kunnes kaikki ainekset ovat tarttuneet papujen pintaan, eikä pannulla ole enää nestettä.


Vihreät pavut maistuvat hienosti lihapullien kanssa.

Kung pao -lihapullat

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

½ dl maapähkinöitä

800 g broilerin jauhelihaa

2 tl chilijauhetta

1 ½ tl suolaa

1 rkl hoisin-kastiketta

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijakastiketta

Lisäksi

(maapähkinä)öljyä

2 kevätsipulin vartta

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori inkivääri ja raasta se raastimen hienolla terällä. Rouhi maapähkinät terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.

2. Kumoa jauhelihat kulhoon ja mittaa kaikki mausteet mukaan. Lisää kulhoon myös valkosipuli, inkivääriraaste ja maapähkinärouhe.

3. Sekoita taikina hyvin sekaisin käsin tai puuhaarukalla. Anna levätä hetki jääkaapissa. Silppua sillä välin kevätsipulin varsi.

4. Pyöritä taikina lihapulliksi. Kasta sormia kylmään veteen, jotta massa ei tartu käsiin.

5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Nostele puolet lihapullista pannulle ja paista ruskeiksi joka puolelta. Lisää lopuksi puolet kevätsipulin varsipaloista pannulle ja pyöräytä sekaisin. Siirrä tarjoiluastiaan ja paista loput lihapullat samalla tavalla.

Mapo-tofu

4 annosta

valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

1 punainen chili

2 kevätsipulin valkoiset osat

200 g jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä

2 dl vettä

½ lihaliemikuutio

½ dl hoisin-kastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl vettä

2 pkt puolipehmeää tofua (esimerkiksi Alpro)

Viimeistelyyn

2 kevätsipulin vartta

1 chili

1. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä inkivääri. Pilko chili renkaiksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset osat.

2. Kuumenna kasarissa tai isolla paistinpannulla öljy. Kuullota valkosipulit, inkivääri, sipuli ja chili. Lisää jauheliha ja anna kypsyä.

3. Lisää pannulle vesi. Murusta lihaliemikuutio joukkoon. Mittaa kastikkeen joukkoon hoisin-kastike ja soija. Sekoita lasissa vesi ja maissitärkkelys hyvin sekaisin. Kaada seos kastikkeen joukkoon ja anna sen kiehahtaa.

4. Kuutioi tofu ja nostele kastikkeeseen. Anna porista sillä välin, kun leikkaat sipulinvarret ja chilin. Koristele niillä lopuksi.


Tofupata muuttuu helposti kasvisruuaksi, kun jätät jauhelihan pois.

Höyrytetyt sämpylät

10 sämpylää

valmistusaika 1 tunti

Taikina

3 dl vettä

2 rkl kuivahiivaa

½ tl suolaa

1 tl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3 dl riisijauhoja

2 rkl seesamiöljyä

Täyte

1 sipuli

150 g porsaanlihaa (esim. kylkeä tai kassleria)

1 rkl sokeria

2 rkl soijakastiketta

½ tl chiliä

Lisäksi

leivinpaperia

1. Tee ensin taikina. Laske hanasta reilusti kädenlämpöistä vettä ja mittaa se kulhoon. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri. Mittaa kulhoon jauhot ja vaivaa taikina hyvin sekaisin. Lisää öljy ja vaivaa se joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.

2. Valmista sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa porsaanliha pieneksi kuutioksi. Kuumenna pannu ja ruskista liha ja sipulit. Jos lihasta irtoaa rasvaa, öljyä ei tarvitse lisätä. Lisää myös sokeri, soijakastike ja chili.

3. Jauhota pöytä, kumoa taikina kulhosta ja muotoile se pötköksi. Jaa pötkö kymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele paksun pannukakun kaltaisiksi pyöreiksi lettusiksi. Nosta kaikkiin vajaa ruokalusikallinen täytettä ja kuro sormin sämpylät kiinni. Leikkaa leivinpaperista kaikille sämpylöille niille sopiva pieni pala, jotteivät ne tartu höyryttimeen kiinni.

4. Kuumenna vesi höyrykattilassa kiehuvaksi. Jos höyrykattilaa ei ole, voit laittaa metallisiivilän tavalliseen kattilaan ja käyttää sitä höyryttimenä. Nosta höyryttimeen niin monta sämpylää kerrallaan kuin sinne mahtuu. Kypsennä yhtä satsia 8 minuuttia.


Katuruokaa teehetkeen. Pehmeä lihapiirakka kätkee sisäänsä makeantulisen täytteen.

Biang biang -nuudelit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 dl (maapähkinä)öljyä

1 punainen chili

1 ½ dl mungpavun ituja

½ ruukkua ruohosipulia

1 nippu (6–10 kpl) retiisejä

2 rkl soijakastiketta

1 tl tulista chilijauhetta

1 tl chilihiutaleita

2 rkl seesaminsiemeniä

1 pkt tuorenauhapastaa

1. Laita isoon kattilaan vesi kiehumaan.

2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna ruohosipuli. Jaa ne ja idut neljään kulhoon. Leikkaa chili renkaiksi.

3. Mittaa pienempään kattilaan öljy, soijakastike, chili, chilijauhe ja chilihiutaleet sekä seesaminsiemenet.

4. Nosta pastat siivilään ja dippaa ne kiehuvaan veteen minuutiksi. Jaa pastat kulhoihin kasvisten päälle.

5. Kuumenna öljy kiehuvaksi ja kaada se kulhoihin pastan päälle. Sekoita.


Tulinen nuudeliannos on supernopea valmistaa.

Sichuanin munakoisot

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 munakoisoa

100 g porsaankylkeä

½ dl öljyä

1 tl sokeria

½ tl sichuaninpippuria

2 rkl soijakastiketta

1 rkl balsamiviinietikkaa

(2 rkl kuivaa sherryä)

1. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Leikkaa vihreä hattu pois ja puolita munakoisot. Leikkaa puolikkaat pitkittäin neljään osaan ja edelleen kuutioiksi. Leikkaa porsaankylki pienen pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna paistinpannu ja aloita ruskistamalla porsaankylkikuutioita. Lisää öljy ja munakoisopalat. Anna munakoisojen ruskistua hiljalleen äläkä kääntele koko ajan.

3. Kun munakoisot ovat pehmenneet ja ruskistuneet, lisää kaikki mausteet. Anna munakoisojen hautua mausteissa ja imeä kaikki maut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.