Soppa365
Vispipuuro maidolla, tietty! Kuvat: Sami Repo
Vispipuuro maidolla, tietty! Kuvat: Sami Repo

Kokki Jouni Toivanen maustaa puolukkapuuron timjamilla.

Samettinen ja makua pursuava vispipuuro tehdään itse mehustetusta puolukkaliemestä, johon on uutettu makua myös timjamista. Puolukoiden mehustaminen onnistuu isossa kulhossa vesihauteessa, joten mehumaijaa ei tarvitse etsiä esille.

Kokeile puolukka-timjamiliemen ohjetta myös muilla marja-mausteyhdistelmillä. Tee liemi esimerkiksi karpaloista ja rosmariinista tai tyrnistä ja lakritsijuuresta.


Kun sekoitat kuumaan puuroon lopuksi vähän voita ja kermaa, puuron maku on entistäkin täyteläisempi ja rakenteesta tulee erittäin kuohkea. Marjaisan mannapuuron voi syödä myös vispaamatta – lämpimänä tai kylmänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkkana! Näin onnistut:

  1. Mehusta liemi puolukoista, sokerista ja timjamista.
  2. Vispaa puuroa ripeästi, kun lisäät mannasuurimot, mutta jäähtynyttä puuroa hitaan kärsivällisesti.
  3. Jäähdytä puuro tiiviisti kelmulla peitettynä, ettei siihen synny kuorta.

Vispipuuro

4 annosta
15 min + mehustus ja jäähdytys 3 t

Sisältö jatkuu mainoksen alla

7 dl puolukkalientä

¼ tl suolaa

1¼ dl mannasuurimoita

1 dl kuohukermaa

30 g voita

Puolukkaliemi

1 kg (noin 1½ l) puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)

3 dl sokeria

½ ruukkua timjamia

  1. Tee ensin puolukkaliemi. Ota esille iso kattila ja metallikulho, joka sopii kattilan päälle. Laita kattilaan sen verran vettä, että se ei osu kulhon pohjaan, ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita puolukat, sokeri ja timjami kulhoon ja viritä kelmu tiiviisti kulhon päälle. Nosta kulho kattilan päälle ja mehusta puolukoita keskilämmöllä noin tunti.
  2. Siivilöi puolukkaliemi tiheän siivilän läpi kulhoon ja painele kaikki mehu talteen.
  3. Mittaa laakeaan kattilaan 7 dl puolukkalientä ja suola. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana mehuun koko ajan sekoittaen. Vähennä lieden lämpöä ja keitä puuroa välillä sekoittaen 8 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja voi valmiiseen puuroon. Jäähdytä puuro tiiviin kelmun alla ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Kelmu estää puuron kuorettumisen.
  5. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoa maidon ja puolukoiden kera. Tee lientä kerralla enemmän ja pakasta seuraavaan puurokertaan

Resepti: Jouni Toivanen, Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla