Kinuskinen palvola sulaa kirjaimellisesti suussa ja on kaiken lisäksi gluteeniton.
Kinuskinen palvola sulaa kirjaimellisesti suussa ja on kaiken lisäksi gluteeniton.

Persimonilla, granaattiomenalla ja mintulla raikastettu marenkiherkku on mahtava tarjottava.

Uusia makuja etsivälle leipurille tämä pavlova innostaa leivontaan. Maut on poimittu itämaan tietäjien retkiltä, ja perille pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Toisille jo marengin tekeminen voi olla pieni seikkailu. Pavlova on myös nappivalinta heille, joiden pöytään istuu jauhoja välttevä tai gluteenitonta ruokavaliota noudattava vieras.

Itämaan pavlova

10 annosta

valmistusaika 45 min + 2 tuntia

Marenkipohjat

5 valkuaista

¼ tl suolaa

2 dl sokeria

1 tl etikkaa

2 tl maissitärkkelystä

1 dl tomusokeria

Täytteeksi ja päälle

1 prk kinuskikastiketta

2 rkl toffeepaloja (esim. Omar tai dr Oetker fudge chunks)

2 persimonia

1 granaattiomena

½ ruukkua minttua

½ dl pinjansiemeniä

Vanilja-jugurttivaahto

3 dl vispikermaa

2 dl turkkilaista jugurttia

1 vaniljatanko

1. Piirrä lyijykynällä kolmeen leivinpaperiin lautasen avulla ympyrä. Käännä leivinpaperit ympäri ja vuoraa niillä pellit. Aloita valmistamalla marenkipohjat. Vaahdota valkuaisia ja suolaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kovaa. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää. Lisää etikka ja vispaa sekaan. Sekoita maissitärkkelys tomusokeriin ja vatkaa vaahdon joukkoon.

2. Nostele vaahto pellille ympyrän mukasesti. Levitä nuolijalla. Lorota marengin päälle ohuena norona kinuskikastiketta spiraalin muotoon. Seuraa pikkulusikalla spiraalia niin, että kinuski sekoittuu vähän marenkiin. Ripottele karkin palat marengin päälle. Paista 100-asteisessa uunissa 2 tuntia. Pohja on valmis, kun se irtoaa helposti leivinpaperista.

3. Huuhdo persimonit ja kuivaa ne. Leikkaa puoliksi ja ohuiksi siivuiksi. Voit leikata muutaman kokonaisen kiekon koristelua varten. Leikkaa granaattiomena neljään osaan ja irrota siemenet. Irottele mintun lehdet varsista.

4. Valmista vanilja-jugurttivaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää jugurtti ja vatkaa sekaisin. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet vaahdon joukkoon. Sekoita.

5. Kokoa kakku. Levitä ensimmäisen pohjan päälle vaniljavaahtoa, lado persimonsiivuja vieretysten, ripottele granaattiomenan siemeniä ja pinjansiemeniä. Valuta vielä kinuskia kaiken päälle. Kokoa toinen kerros samalla tavalla. Nosta kolmas marenki kanneksi ja nostele kannen päälle vielä vaahtoa kasaksi. Koristele hedelmillä, mintun lehdillä ja pinjansiemenillä. Tarjoile heti!

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?