Huolella kohotettu, meheväksi täytetty. Onnistuu kotikeittiössä!

Bagelit omasta uunista

20 annosta
Valmistusaika: 1 tunti + noin 3 ½ tuntia kohottamiseen eri vaiheissa

esitaikina:
3 dl vettä
25 g hiivaa
3 dl erikoisvehnäjauhoja
taikina:
3 dl vettä
25 g hiivaa
9–10 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl öljyä
3/4 rkl hienoa merisuolaa taikinaan ja ripaus keitinveteen
pinnalle
kananmuna voiteluun
siemeniä tai pähkinärouhetta

Sekoita murennettu hiiva isoon kulhoon yhdessä muiden esitaikinan ainesten kanssa. Jätä taikina peitettynä huoneenlämpöön tekeytymään kahdeksi tunniksi tai viileään yön ajaksi.

Kumoa se sitten taikinakoukulla varustettuun monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan varsinaisen taikinan vesi, murennettu hiiva ja vehnäjauhot. Anna koneen käydä 10 minuuttia. Lisää öljy ja suola ja käytä konetta edelleen noin 10 minuuttia. Jätä kulho peitettynä kohoamaan noin 45 minuutiksi.

Kumoa bageltaikina jauhotetulle leivinalustalle. Painele ilmat pois ja leivo taikinasta pitkä pötkö. Leikkaa pötköstä 20 samankokoista palaa. Pyörittele ne palloiksi ja litistä. Tee jokaisen keskelle reikä esimerkiksi viinipullon korkilla. Nosta bagelit leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä puolen tunnin ajan.

Kiehauta isossa kattilassa kevyesti suolalla maustettu vesi ja laske bagelit reikäkauhan avulla pienissä erissä kiehuvaan veteen. Keitä minuutin ajan molemmin puolin ja nosta sitten leivinpaperin päälle uunipellille.

Sivele keitettyjen bageleiden pinta rikotulla kanamunalla ja koristele halutessasi siemenillä tai pähkinärouheella. Nosta bagelit uuniin ja paista 225 asteessa keskitasolla 10 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää, ja pinta on saanut kauniin paistovärin.

Savukalkkunaa juustopedillä

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 bagelia
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 kypsä avokado
1/2 sitruunan mehu
1 ruukku vesikrassia
200 g savukalkkunaleikettä
200 g briejuustoa
4 rkl karpalohyytelöä

Voitele halkaistut bagelit tuorejuustolla. Kuori ja viipaloi avokado ja purista päälle sitruunamehu.

Kokoa bagelin puolikkaiden sisään vesikrassia, avokadoviipaleita, savukalkkunaleikettä ja viipaloitua briejuustoa. Mausta lopuksi karpalohyytelöllä. Nauti heti.

Hurmaava halloumi

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 bagelia
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pkt (200 g) halloumijuustoa
tilkka öljyä paistamiseen
1 pihvitomaatti
1 pieni punasipuli
1/2 punainen paprika
pari kourallista herneenversoja tai vuonankaalia
pesto
1 dl sekoitusta, jossa on esim. kurpitsan- ja auringonkukan­siemeniä sekä cashewpähkinöitä
1/2 valkosipulinkynsi
1/2 dl parmesaaniraastetta
1 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria

Halkaise bagelit ja voitele sisä­pinnat tuorejuustolla. Viipaloi
valutettu halloumi, pihvitomaatti ja kuorittu punasipuli ohuehkoiksi viipaleiksi. Paista halloumiviipaleisiin molemmin puolin öljytilkassa kaunis väri.

Valmista pesto. Pane monitoimi­koneen kulhoon pähkinä-siemensekoitus, murskattu valkosipulinkynsi ja juustoraaste ja käytä seos tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana, kunnes seos on tasaisen notkeaa tahnaa. Mausta kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Laita bagelin puolikkaiden väliin pestoa, tomaattiviipaleita, sipulia, halloumia sekä herneenversoja tai vuonankaalia. Nauti heti.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?