Pähkinävoin voi valmistaa omista suosikkipähkinöistään, mutta kaupan pähkinävoi on yleensä maapähkinöistä. Kuva: Panu Pälviä
Pähkinävoin voi valmistaa omista suosikkipähkinöistään, mutta kaupan pähkinävoi on yleensä maapähkinöistä. Kuva: Panu Pälviä

Sipaise leivän päälle, sekoita puuroon, käytä leivonnassa tai mausta sillä keitto! Pähkinävoi on hurmaavan monikäyttöinen herkku.

Amerikkalaiset sen tietävät: pähkinävoi on todella monikäyttöistä. Sipaise sitä leivän tai riisikakun päälle, sekoita puuroon, syö omenalohkojen tai banaanin kaverina, käytä leivonnassa tai mausta sillä sosekeitto, kakun täyte tai kuorrute. Ihanan jälkkärilevitteen pähkinävoista saa, kun lisää joukkoon lusikallisen hunajaa.

Pähkinävoin voi valmistaa myös valmiiksi paahdetuista pähkinöistä, mutta suolapähkinöistä tulee liian tujua. Jos haluat jättää tahnaan sattumia eli cruncheja, pane puoli kourallista pähkinöitä sivuun ja lisää ne vasta ihan lopuksi. Jos voi tuntuu liian jäykältä, lisää lopuksi rypsiöljyä.

Pähkinävoin voi tehdä myös blenderillä. Silloin tarvitset kärsivällisyyttä. Lisää pähkinöitä vähän kerrallaan, pysäytä välillä ja sekoita. Rypsiöljyä kannattaa lisätä jo heti alussa, ettei kone jumitu.

Pähkinävoi säilyy jääkaapissa noin kuukauden verran.

Pähkinävoi

(Noin 2 dl valmista voita, valmistusaika 1 t)

500 g pähkinöitä tai manteleita

½ tl suolaa

(1–2 rkl rypsiöljyä)

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä pähkinät pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi.

2. Paahda pähkinöitä uunissa 10–20 minuuttia pähkinöistä riippuen. Mantelit paahtuvat nopeammin kuin maapähkinät.

3. Ota paahtuneet pähkinät uunista ja anna jäähtyä noin 20 minuutin ajan. Jos käytät saksanpähkinöitä tai cashewpähkinöitä, niitä ei tarvitse kuoria. Jos käytät maapähkinöitä, kuori ne pyörittelemällä käsiesi välissä. Paahdetuista pähkinöistä kuori lähtee helposti.

4. Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon, ja ala jauhaa. Aluksi voi vaikuttaa, että pähkinöistä tulee vain jauhetta, mutta jatka koneen pyörittämistä niin kauan, että jauhe muuttuu massaksi. Mausta seos lopuksi suolalla. Säilytä lasipurkissa tai muovirasiassa jääkaapissa.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan