Tuhti maalaispasta valmistuu pavuista, pekonista ja paistetuista tateista.

1. Keitä pasta väljässä ­vedessä ohjeen mukaan ­napakan pehmeäksi. Siivilöi ja pidä lämpimänä.

2. Levitä pastan kypsyessä pekoniviipaleet ja puolitetut kirsikkatomaatit leivinpaperille uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa ja kirsikka­tomaatit paahtuneita. ­Nosta sivuun.

3. Viipaloi sillä aikaa tatit, silppua sipulit ja murskaa valkosipuli. Kuumenna pannulla voi ja öljy ja kuullota siinä silputut sipulit. Lisää viipaloidut sienet ja paista kunnes sienien neste on haihtunut. Nosta sivuun.

4. Valuta pavut. Ota ½ dl pavuista ja pane ne monitoimikoneeseen persiljan kanssa, soseuta ja lisää isolle pannulle kerman, soijan ja loppujen kokonaisten ­papujen kanssa. Anna kiehua kunnes seos saostunut.

5. Kääntele kastikkeen ­sekaan pasta, pienitty ­rapea pekoni, kirsikka­tomaatit ja tatti sipuliseos. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa parmesaanilastujen kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

250
g
pastaa
10-12 kirsikkatomaattia
puolikas paketti (á 140 g) pekonia
tuoretta pilkottua tattia
1 keskikokoinen keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
2
rkl
oliiviöljyä
puolikas purkki (á 400 g) isoja valkoisia säilykepapuja
silputtua persiljaa
1
prk
(3,3 dl) ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
maun mukaan rouhittua mustapippuria ja suolaa
raastettua parmesaania
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.