Soppa365
Romescon ihanuus piilee paahdetuissa tomaateissa ja paprikoissa.
Romescon ihanuus piilee paahdetuissa tomaateissa ja paprikoissa.

Romesco-kastikkeen kulta-aikaa on elokuu, kun kotimaiset tomaatit ja paprikat ovat sekä edullisia että meheviä.

Katalonialainen romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista, maalaisleivästä ja manteleista. Ei kesäruokaa, jonka pariksi tämä kastike ei sopisi. Grillattu broileri, possunliha, makkarat ja kasvikset saavat kastikkeesta sekä makua että mehevyyttä.

Kastike valmistuu paahtamalla uunissa ronskeja kasvispaloja ja manteleita, jolloin ne saavat hieman väriä ja paahteista makua. Tämän jälkeen kaikki ainekset soseutetaan yhteen tehosekoittimessa tai monitoimikoneella. Myös tehokas sauvasekoitin käy tarkoitukseen. 

Koska romescoon lisätään leipäpala, soosin rakenne paksuuntuu ruokailua odotellessaan. Kastikkeen makua ja juoksevuutta voit säädellä lisäämällä öljyä tai punaviinietikkaa. Myös rakenteeltaan paksu romesco sopii mainiosti grilliruuan lisukkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Romesco-kastike

6 annosta

25 minuuttia

 

2 punaista paprikaa

3 tomaattia

1 valkosipulinkynsi

½ dl oliiviöljyä

1 dl kuorellisia manteleita

pala maalaisleipää

½ dl oliiviöljyä

½ dl tomaattipyreetä

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl savupaprikajauhetta

½ tl suolaa

½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Nosta paprikat leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Puolita tomaatit paprikoiden viereen. Paloittele valkosipuli kasvisten lomaan. Sivele öljyllä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Lisää päälle kokonaiset mantelit ja murennettu leipäpala. Paahda vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.
  3. Kumoa paahdetut ainekset monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää öljy, punaviinietikka, tomaattipyree ja mausteet. Aja ainekset leikkuuterällä karkeaksi tai sileäksi makusi mukaan.
  4. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.

Vinkki! Romesco säilyy pari päivää jääkaapissa, joten voit tehdä kerralla kunnon satsin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla