Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Pese omenat ja leikkaa ylä- ja alaosista pienet viipaleet pois, jotta omenat pysyvät paremmin pystyssä. Poista omenaporalla siemenkodat. Koverra omenoita meloniraudalla tai teelusikalla sen verran, että täytteelle tulee tilaa. Paloittele sisuksesta 2/3 täytteeseen. Tuki poranreikä omenapalalla, jotta täytteet eivät valu leivinpaperille tai uunivuokaan.

Nosta omenat uunivuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille. Valmista risotto pakkauksen ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha öljyssä, lisää lopussa omenapalat, mausteet ja risotto. Jatka paistamista noin viiden minuutin ajan.

Sulata lopuksi joukkoon sinihomejuusto. Täytä omenat ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes omenat ovat kypsiä, mutta pysyvät vielä hyvin koossa. Ota kaveriksi mukaan raikasta salaattia.

Vinkki! Jos täytettä jää yli, se on herkullista  sellaisenaankin. Täyte sopii myös uunipaprikoiden sisään.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 40 minuuttia

Resepti

4
kpl
kiinteälajikkeista omenaa
100
g
tattirisotto-aineksia
200
g
naudanjauhelihaa
1
tl
rypsiöljyä
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
75
g
sinihomejuustomurua
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla cesarsalaattirullilla.

Cesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.