Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Pese omenat ja leikkaa ylä- ja alaosista pienet viipaleet pois, jotta omenat pysyvät paremmin pystyssä. Poista omenaporalla siemenkodat. Koverra omenoita meloniraudalla tai teelusikalla sen verran, että täytteelle tulee tilaa. Paloittele sisuksesta 2/3 täytteeseen. Tuki poranreikä omenapalalla, jotta täytteet eivät valu leivinpaperille tai uunivuokaan.

Nosta omenat uunivuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille. Valmista risotto pakkauksen ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha öljyssä, lisää lopussa omenapalat, mausteet ja risotto. Jatka paistamista noin viiden minuutin ajan.

Sulata lopuksi joukkoon sinihomejuusto. Täytä omenat ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes omenat ovat kypsiä, mutta pysyvät vielä hyvin koossa. Ota kaveriksi mukaan raikasta salaattia.

Vinkki! Jos täytettä jää yli, se on herkullista  sellaisenaankin. Täyte sopii myös uunipaprikoiden sisään.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 40 minuuttia

Resepti

4
kpl
kiinteälajikkeista omenaa
100
g
tattirisotto-aineksia
200
g
naudanjauhelihaa
1
tl
rypsiöljyä
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
75
g
sinihomejuustomurua

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.