Maija Silvennoisen lempikeitto maistuu Intialta.
Maija Silvennoisen lempikeitto maistuu Intialta.

Huippukokki Maija Silvennoinen oppi intialaisen kanakeiton tekemisen ravintolakoulussa, eikä kyllästy sen makuun koskaan.

Maija Silvennoisen lempikeitto on intialainen, kansallisesti tunnettu Mullingatawny, eli mausteinen kanakeitto. Hauskan kuuloinen soppa ei oikein taivu suomalaiseen suuhun, ja sen tarinakin on erikoinen. Brittiläiset siirtomaaherrat halusivat aina syödä keittoa ennen pääruokaa, mikä oli tavatonta eteläisessä Intiassa, jonka keittiöperinteessä ei keittoja tunnettu. Kekseliäät tamilikokit venyttivät mielikuvituksensa äärimmilleen ja kehittivät currymausteisen kanakeiton, eli tamilin kielellä ”chiliveden”. Yhtä ainoaa oikeaa Mullingatawnya ei ole, vaan joskus linssit korvataan riisillä, ja keitto voidaan myös soseuttaa. Maija Silvennoinen kertoo syövänsä keiton usein sellaisenaan, mutta välillä myös naan- tai papadum-leivän kera.

 

Mullingatawny-keitto

4 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmistusaika 50 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 punasipulia

4 valkosipulinkynttä

2 cm pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

1 rkl garam masalaa

1 rkl currya

2 tl jauhettua korianteria

2 porkkanaa

2 isoa perunaa

1 punainen mieto chilipalko

2 lehtisellerin vartta

½ tl Suolaa

8 dl kanalientä

2 laakerinlehteä

2 kanelitankoa

2 dl punaisia linssejä

300 g broilerinrintafileetä

tilkka öljyä paistamiseen

½ tl suolaa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

1 limetin mehu

Päälle

Varsisellerin lehtiä

 

  1. Kuori ja hienonna punasipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuullota öljyssä mausteiden kanssa muutaman minuutin ajan.
  2. Kuori ja viipaloi porkkanat ja kuutioi perunat. Hienonna chili ja viipaloi selleri. Lisää joukkoon ja jatka kuullottamista hetki. Mausta suolalla.
  3. Lisää kanaliemi, laakerinlehdet ja kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
  4. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Jatka hauduttamista noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ja linssit ovat melkein kypsiä.
  5. Ruskista broilerinsuikaleet pannussa. Mausta suolalla ja lisää keittoon.
  6. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Poista kanelitangot ja laakerinlehdet.
  7. Purista joukkoon limetin mehu ja tarkista maku.
  8. Hienonna päälle varsisellerin lehtiä.

Resepti: Maija Silvennoinen, Me Naiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla