Korealaiset koirat ovat tulisia, mutta vähän makeita.
Korealaiset koirat ovat tulisia, mutta vähän makeita.

Heippa nakit ja ketsuppi! Uudenlaiset luksus-hot dogit vievät kielen mennessään.

Hot dog -ravintolat ovat uusi villitys, eikä nyt puhuta vain pienistä grilleistä tai katukiskoista. Helsingistäkin löytyy kaksi hodareihin erikoistunutta ravintolaa. 100 Dogsissa hodareihin yhdistellään cocktaileja, ja Kaartin hodari ja hummerissa tarjotaan gourmet-hot dogeja ja hummeria. Vastaavia ravintoloita on esimerkiksi Kööpenhaminassa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Korean koira

4 annosta

valmistusaika 40 min

4 hot dog -sämpylää

Tuliset kurkut

½ kurkku

½ chili

2 tl seesamiöljyä

2 tl väkiviinaetikkaa

½ tl hunajaa

Kimchisalaatti

1 tlk kimchiä (korealainen hapankaali)

1 rkl jugurttia

1 tl hunajaa

Jauhelihatäyte

2 valkosipulinkynttä

½ chili

1 rkl öljyä

400 g naudan­jauhelihaa

2 rkl seesamiöljyä

2 rkl soijaa

1 rkl sokeria

lisäksi

kuivattua sipulia

1. Aloita valmistamalla tuliset kurkut. Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi. Pilko chili pieneksi. Sekoita kulhossa öljy, etikka, hunaja ja chili. Pyöräytä kurkut mausteissa ja laita jääkaappiin tekeytymään.

2. Tee sitten kimchisalaatti. Avaa tölkki ja valuta neste pois. Nosta kimchi leikkuulaudalle ja pilko suikaleiksi. Sekoita jugurtti ja hunaja kulhossa. Lisää kimchi ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa.

3. Aloita jauhelihatäytteen tekeminen pilkkomalla valkosipuli ja chili pieniksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista jauheliha ruskeaksi. Lisää jo ruskistuneen jauhelihan joukkoon chili, valkosipuli ja seesamiöljy.

4. Kaada soija ja sokeri pannulle jauhelihan sekaan. Sekoita hyvin ja anna soijan keittyä kasaan.

5. Lämmitä sämpylät. Täytä hodarit ja viimeistele kuivatulla sipulilla.

Parsadogi

4 annosta

valmistusaika 30 min

8 vihreää tankoparsaa

50 g parmesaanijuustoa

4 hot dog -sämpylää

Pinaattikokkeli

5 munaa

1 tl suolaa

2 tl dijon-sinappia

3 rkl voita

3 dl pinaattia

mustapippuria myllystä

lisäksi

kevätsipulia

 


Parsahodari on sopivan elegantti tarjottavaksi vaikka brunssilla.

 

1. Kuori parsat puolesta välistä alaspäin hellästi kuorimaveitsellä. Leikkaa puumainen varren alaosa pois. Raasta parmesaani. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Aloita pinaattikokkelin tekeminen. Riko munat kulhoon, mittaa mukaan suola ja dijon-sinappi ja sekoita vispilällä sekaisin hyvin. Laita parsat uuniin 10 minuutiksi ja tee sillä aikaa munakokkeli loppuun. Kuumenna pannu ja sulata voi pannussa. Kaada munaseos pannulle ja sekoittele kokkareiseksi. Lisää lopuksi pinaatti ja jatka sekoittamista vielä muutama minuutti, jotta pinaatit menevät vähän kasaan.

3. Lämmitä hodarisämpylät. Kokoa hodarit laittamalla ensin munakas pohjalle. Sen jälkeen nosta kaksi parsan vartta munakokkelin päälle. Jaa juustoraaste hodareille ja nosta ne pellille. Anna olla uunissa 5 minuuttia, jotta juusto pehmenee hieman. Koristele kevätsipulilla.

Täydelliset sämpylät

Kaupan valmiit sämpylät ovat loistavia, kunhan kohtelet niitä oikein.

Mikrota

Vain 20 sekuntia, ja sämpylät ovat juuri sopivan lämpimiä ja pehmeitä.

Höyrytä

Voit lämmittää sämpylät myös höyrykattilassa. Ne pehmenevät muutamassa minuutissa mukavan mehukkaiksi. Pintaan ilmestyy samanlaisia ryppyjä kuin nakkikiskalla.

Grillaa

Grilliraidat kruunaavat hodarin. Grillaa kuumalla parilalla ulko- tai sisäpintaan kauniit raidat.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.