Soppa365
Tässä se on, kalakeittopäivän ihanin soppa. Kuva: Sami Repo
Tässä se on, kalakeittopäivän ihanin soppa. Kuva: Sami Repo

Tiistaina 12. helmikuuta vietetään Kansallista kalakeittopäivää. Keitä huippusoppa huippukokin ohjeella.

Suomalaiset rakastavat kalasoppaa. Viime vuodesta alkaen lempiruualla on ollut oma päiväkin, helmikuun toinen tiistai. Tänä talvena Kansallinen kalakeittopäivä on 12.2.

ProKala-yhdistyksen organisoimana päivänä kalasoppaa tarjotaan kouluissa ja henkilöstöravintoloissa ympäri Suomen. Yhtä hyvin kalakeiton voi keitellä kotonakin.

Kalakeittopäivän kunniaksi kannattaa napata huippuravintolan kokin ohje käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loraus valkoviiniä ja sitruunaa

Tämä lohikeitto-ohje on yksi Glorian ruoka ja viini -lehden suosituimmista kalakeittoresepteistä. Sen takana on Ravintola Olon kokki Jaana Reen. Kermainen ja sitruunainen kalakeitto kuuluu ravintolan henkilökunnan lempiruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Työssä saa hifistellä, joten vastapainoksi lounaalla on ihanaa syödä klassisia ruokia. Lohikeiton juju on keittää kaikki juuri ja juuri kypsäksi, Jaana Reen kertoo.

Sopan ainekset ovat parhaat mahdolliset: kiinteitä siikli-perunoita, lohta, voita ja kermaa. Sekä loraus valkoviiniä, joka antaa kermaisuudelle ihanaa vastapainoa.

Kun kalan on malttanut kypsentää hiljaa haudutellen ja kasvikset ovat purutuntumaltaan juuri sopivia, puuttuu enää viimeistely. Huippuravintolan kokki vinkkaa pari niksiä, jotka tekevät kalakeitosta täydellisen.

– Sitruunassa ei kannata säästellä ja tilliöljy silaa annoksen.

Tilliöljyn ohjeen löydät reseptin lopusta.

 

Ravintola Olon lohikeitto

4 annosta

45 minuuttia

 

450 g lohta

12 siikli-perunaa

3 porkkanaa

3 salottisipulia

1 iso valkosipulinkynsi

100 g voita

2 dl valkoviiniä

8 dl vettä

3 laakerinlehteä

½ tl mustapippuria rouhittuna

3 dl kermaa

1 sitruuna

1½ tl suolaa

Tilliöljy

1 dl tilliä

1 dl öljyä

  1. Leikkaa lohi 4 cm:n kuutioiksi. Harjaa perunat ja leikkaa niistä pienet puoliksi, isot neljäksi lohkoksi. Siirrä palat kylmään veteen. Kuori ja leikkaa porkkanat samankokoisiksi kuin perunat. Kuori ja viipaloi sipuli ohueksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa 5 minuuttia. Lisää valkoviini ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes puolet nesteestä on haihtunut.
  3. Lisää vesi, laakerinlehdet ja pippuri ja kiehauta. Lisää perunat ja porkkanat ja keitä lähes kypsiksi, noin 15 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää lohikuutiot ja keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää suola ja purista sitruunan mehu joukkoon.
  5. Valmista tilliöljy. Ryöppää tillit nopeasti kiehuvassa vedessä. Pyöräytä se ja 1 dl öljyä tehosekoittimessa ja siivilöi. Viimeistele keitto tilliöljyllä.

Ohje: Jaana Reen, Glorian ruoka ja viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla