Ihana lohipasta on sekä kermainen että terveellinen.
Ihana lohipasta on sekä kermainen että terveellinen.

Pastojen sprintterit ovat pikana pöydässä.

 

Rapeat kasvikset raikastavat kermaista lohipastaa. Ne paistetaan erikseen pannulla juuri, kun pasta on valmistumassa, jolloin ne myös säilyvät rapsakoina.

Kermainen savulohispagetti ja paistettuja kesäkasviksia

4 annosta

Valmistusaika 15 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 dl kermaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 rkl hummerifondia

1 dl pastan keitinvettä

200 g lämminsavulohta

1 rkl sitruunan mehua ja 1 tl kuoriraastetta

Lisäksi

400 g spagettia

Päälle

150 g sokeriherneitä

150 g parsanuppuja

1 ps (125 g ) retiisiä

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

noin ½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

 

  1. Mittaa kerma ja hummerifondi kattilaan ja keitä melko kovalla lämmöllä kokoon sillä aikaa, kun teet loput.
  2. Keitä spagetti kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Ota puolivälissä keitinvettä kauhalla ja lisää kerman joukkoon keittymään.
  3. Kuori ja paloittele parsa. Huuhdo ja puolita retiisit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista parsaa ja retiisiä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja sokeriherneet ja jatka vielä muutama minuutti. Kasvikset saavat jäädä rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paloittele savulohi kermakastikkeeseen. Lisää myös sitruunan mehu ja kuoriraaste. Valuta spagetti ja kääntele kerma-lohikastikkeeseen. Nosta lautasille ja lusikoi paistettuja kasviksia päälle.

 

Cacio e pepe tarkoittaa nimensä mukaisesti juustoa ja pippuria. 

Klassikkopastan päämauste on mustapippuri, joten panosta hyvään. Mitä suurempi pippuri, sitä parempi, sillä iso pippuri sisältää enemmän eteerisiä öljyjä. Laatupippuri on tasaisen pyöreä, eikä ”kuoppainen” ja sen väri on tumma ja syvä.

Jos pippurignoccheja jää yli, lado ne (seuraavana päivänä) uunivuokaan ja kaada päälle tomaattimurskasta ja ranskankermasta sekoitettu soosi. Pilko sekaan nakkeja ja raasta päälle juustoa. Työnnä 200-asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Nam!

 

Cacio e pepe gnoccheista

4 annosta

Valmistusaika 10 minuuttia

 

75 g parmesaania

1 rkl mustapippuria hienona rouheena

1 pkt (500 g) gnoccheja

noin 1 1/2 dl pastan keitinvettä

3 rkl voita

  1. Raasta ensin parmesaani ja rouhi karkea mustapippurirouhe hienommaksi. (Älä jauha täyshienoksi asti)
  2. Keitä gnocchit kevyesti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja ota 1 1/2 dl keitinvettä talteen.
  3. Sulata voi paistinpannulla ja lisää gnocchit, parmesaaniraaste ja pippuri ja pyöräytä kovalla lämmöllä kaikki ainekset hyvin sekaisin. Lisää keitinvesi ja jatka vielä hetki pyörittelyä, kunnes neste haihtuu. Tarjoa heti.

 

Luinko oikein: valmistusaika 7 minuuttia? Kyllä vain! 

Pestopastat kuuluvat myös kiistatta pikapastoihin. Tuorepastan ja valmiin artisokkasäilykkeen käyttäminen jouduttavat valmistumista entisestään.

Rucolapesto on melko miedon makuista, joten myös tuorepastahyllyltä löytyvät täytetyt raviolit tai tortellinit ovat varteenotettava vaihtoehto perustuorepastalle. Rucolasta voi käyttää pestoon myös varret,  ja osan rucolasta voi korvata vesikrassilla.

Rucola-artisokkapasta

2 annosta

Valmistusaika 7 minuuttia

200 g tuorepastaa

Rucola-artisokkapesto

1 prk (n. 280 g) artisokan sydämiä öljyssä

1 ps (noin 65 g) rucolaa

3 rkl artisokkapurkin öljyä

50 g juustoraastetta

1 dl pastan keitinvettä

 

  1. Laita pasta suolalla maustettuun veteen kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta artisokan sydämet sauvasekoittimen (tai tehosekoittimen kulhoon), säästä 3 rkl purkin öljyä mukaan.
  3. Lisää 50 g rucolaa (säästä pieni määrä annosten päälle), juustoraaste ja pastan keitinvesi. Soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  4. Valuta pasta ja kääntele rucola-artisokkapestoon.

 

Ihana savun makuinen pasta valmistuu vartissa lähes itsekseen.

Paahdettu säilykepaprika ja pitkään säilyvä chorizopötkö ovat monen mökkiläisen pelastus. Jos haluat lisää potkua pastaan, viipaloi joukkoon punaista chiliä ja paista se samaan aikaan paprikan ja chorizon kanssa.

Paprikainen chorizopasta

4 annosta

Valmistusaika 15 minuuttia

300 g penneä

100 g chorizoa pötköstä

2 paahdettua paprikaa (noin ½ tlk)

2 tl oliiviöljyä

½ tl rouhittua mustapippuria

½ tl savupaprikaa

1 ruukku lehtipersiljaa

4 rkl raastettua parmesaania

1 dl pastan keitinvettä

 

  1. Laita pasta kiehumaan kevyesti suolalla maustettuun veteen.
  2. Kuori ja viipaloi chorizo. Valuta ja hienonna paprikat.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista chorizoa ja paprikaa 2 minuuttia keskilämmöllä öljyssä. Mausta pippurilla ja savupaprikalla. 
  4. Hienonna sillä aikaa persilja ja raasta parmesaani. Kääntele yhdessä pastan keitinveden kanssa kastikkeeseen.
  5. Valuta pasta ja kääntele kastikkeeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla