Suu auki, täältä tulee ekoruokaa! Kuva: Shutterstock
Suu auki, täältä tulee ekoruokaa! Kuva: Shutterstock

Lauantaina vietetään jälleen Earth Hour -tapahtumaa. Maistuisiko siis ympäristöystävällinen kasvisateria romanttisesti kynttilänvalossa?

Ympäristöjärjestö WWF kannustaa viikonloppuna kynttiläillalliselle kasvisruuan äärelle. Lauantaina sammutetaan turhat valot klo 20.30–21.30, joten samalla voi sytyttää kynttilät ja istua iltaa ympäristöystävällisen ruuan ääressä. Muun muassa Tampereella ja Lahdessa on tapahtuman kunniaksi kasviskeittotarjoilu ulkona.

Kotikokki voi kokeilla illan aikana vaikka jotakin näistä ruuista:

Sahramilla maustettu kukkakaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

2 kpl kukkakaalia

5 dl kana- tai kasvislientä

5 dl maitoa tai kauramaitoa

1 rkl voita

2 hyppysellistä sahramia

suolaa

2 rkl persiljaa silputtuna

oliiviöljyä

mustapippuria

Irrota kukkakaaleista kukinnot. Kaada liemi ja maito isoon kattilaan. Lisää sahrami ja suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää kukkakaalit ja laske lämpöä. Keitä hiljalleen 5–8 minuuttia, kunnes kukkakaali tuntuu pehmeältä.

Nosta kattilasta noin kolmannes kukinnoista reikäkauhalla ja laita sivuun. Soseuta kattilaan jäänyt keitto sauvasekoittajalla. Mausta sahramilla ja suolalla.

Sulata voi kattilassa tai paistinpannulla. Lisää sivuun otetut kukinnot ja paista ne kullanruskeaksi. Lisää puolet silputusta persiljasta ja paista hetken aikaa.

Asettele kukkakaalin kukinnot ja persilja neljän keittolautasen keskelle ja kaada keitto kasvisten viereen. Lisää hieman oliiviöljyä, persiljaa ja rouhittua mustapippuria koristeeksi. Tarjoile kuumana.

Meksikolainen tomaattikeitto

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

1 chili

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

50 g sipulikuutioita

800 g tomaattimurskaa

3 dl vettä

1 kanaliemikuutio

400 g papusekoitusta

1 tl suolaa

1 limetti

korianteria

Hienonna chili. Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulikuutioita, valkosipulimurskaa ja chiliä minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Anna kiehua viisi minuuttia.

Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja lisää ne kattilaan suolan kanssa. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Purista joukkoon limetin mehu ja koristele keiton pinta silputulla korianterilla.

Papusalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 1 tunti + mahdollinen papujen liotusaika 10 tuntia

1 dl (kuivattuja) kikherneitä

1 dl (kuivattuja) ruskeita papuja

1 dl (kuivattuja) valkoisia papuja

1/4 kurkku

1 omena

2 rkl kapriksia

Kastike:

1 dl maustamatonta (soija)jogurttia

2 rkl sitruunamehua

1/2 rkl chiliöljyä

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa

Liota herneitä ja papuja runsaassa kylmässä vedessä noin 10 tuntia. Jos käytät tölkkituotteita, liotus ja keittäminen ei ole tarpeen, vaan voit huuhdella ne ja sekoittaa suoraan salaattiin.

Kaada liotusvesi pois. Keitä kikherneitä noin 45 minuuttia, ruskeita ja valkoisia papuja 30–40 minuuttia. Anna kypsien papujen jäähtyä.

Leikkaa kurkku ja omena kuutioiksi ja kaada ne papujen ja kapriksien kanssa kulhoon.

Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita kastike salaattiin. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kevyt kaali-porkkanasalaatti

6 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia + maustumisaika 1 tunti

3 kpl porkkanaa

300 g keräkaalia

2,5 rkl sokeria

1 dl punaviinietikkaa

0,5 tl suolaa

0,25 tl pippuria

retiisiä koristeeksi

Kuori ja raasta porkkanat. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.

Mittaa sokeri ja etikka kattilaan ja keitä seosta 3 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kaada liemi raasteiden joukkoon.

Siirrä salaatti kylmään tunnin ajaksi ennen tarjoilua. Koristele salaatti kokonaisilla retiiseillä.

Vinkki! Nosta pöytään tarjolle oliiviöljyä, jotta ruokailijat voivat lisätä sitä salaattiin oman maun mukaan.

Paahdetut valkosipulijuurekset

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia + paistoaika 20 minuuttia

300 g porkkanoita

300 g palsternakkaa

2 rkl rypsiöljyä

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

4 valkosipulinkynttä

1 sitruuna

3 rkl kapriksia

1 dl persiljasilppua

2 rkl oliiviöljyä

ripaus sokeria

suolaa

mustapippuria

Kuori porkkanat ja palsternakka. Leikkaa ne pitkiksi ohuiksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa lohkojen joukkoon rypsiöljy, suola ja mustapippuri. Kuori ja hienonna valkosipulit ja lisää ne joukkoon.

Kaada maustetut juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Kaada kypsät lohkot kulhoon ja jäähdytä hieman.

Purista sitruunasta mehu, hienonna kaprikset. Sekoita mehu, kaprikset ja persiljasilppu lohkojen joukkoon, lisää myös oliiviöljy ja ripaus sokeria. Anna makujen tasaantua hetki ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Lue myös:

Haluatko olla vastuullinen turisti? Matkusta näihin kohteisiin

Onko tämä maailman paras tapa murskata valkosipulinkynsi?

Helpot & herkulliset smoothiet mustikasta ja avokadosta

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?