Kodin Kuvalehti
Yhdessä jos toisessakin reseptissä näkyy lemon curdia. Sadonkorjuuaikaan tahna kannattaa keittää luumuista.
Yhdessä jos toisessakin reseptissä näkyy lemon curdia. Sadonkorjuuaikaan tahna kannattaa keittää luumuista.

Pihapuut pullistelevat luumuista, mutta mitä niistä tekisi? Ainakin samettista luumucurdia.

Luumuja kannattaa napsia suoraan puusta, mutta jos vatsa ei enää vedä tuoreita luumuja, kannattaa ne keittää soseeksi.

Helpoimmalla pääsee, kun luumuista ei edes yritä irrottaa kiviä. 

Paina kokonaiset luumut siivilän läpi

Säästyt kivien irrotukselta, kun keität kokonaiset luumut ja painat ne siivilän läpi. Kivet jäävät siivilään ja saat kulhollisen sileää sosetta. Siitä voi keitellä helposti hilloa tai herkullista tahnaa, luumucurdia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luumucurdin tekeminen on helppoa: tarvitset vain luumuja, sokeria, munia ja voita. Tahna sopii erinomaisesti lettujen ja paahtoleivän päälle sekä kakkujen ja kääretorttujen täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luumucurd pysyy jääkaapissa hyvänä pari, kolme viikkoa, jos herkkua nyt edes riittää niin pitkälle.

Vielä helpompaa on luumuhillon keittäminen. Astetta parempi hillo syntyy, kun keität luumut rommissa.

Luumucurd

4 dl, 45 min

500 g keskikokoisia luumuja

1 dl vettä

1½ dl sokeria

100 g voita

3 munaa

  1. Laita pestyt luumut ja vesi kattilaan. Keitä 10–15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes hedelmät pehmenevät. Paina sose siivilän läpi lasi- tai metallikulhoon. Lisää sokeri ja voi.
  2. Kuumenna muutama desi vettä kattilassa. Nosta kulho tiiviisti kattilan päälle. Sekoita, kunnes voi ja sokeri sulavat soseeseen.
  3. Erottele yhden munan keltuainen. Lisää keltuainen soseeseen ja sekoita tasaiseksi. Vispaa joukkoon loput munat yksitellen.
  4. Pidä kulho vesihauteen päällä. Kypsennä yhä vatkaten, kunnes sose muuttuu kiisselimäiseksi. Paina metallilusikka luumusoseeseen. Jos sose tarttuu lusikan kuperalle puolelle eikä valu pois, seos on tarpeeksi paksu. Nosta kulho jäähtymään ja vispaa seosta vielä muutaman minuutin välein.
  5. Lusikoi jäähtynyt sose desinfioituihin lasipurkkeihin. Curd säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Luumuhillo

4 dl, 20 min

500 g tuoreita luumuja

1 dl fariinisokeria

1½ dl sokeria

½ dl vettä tai tummaa rommia

  1. Laita pestyt luumut ja vesi (tai rommi) sekä sokerit kattilaan.
  2. Keitä 10–15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes hedelmät pehmenevät.
  3. Paina sose siivilän läpi lasi- tai metallikulhoon. Soseuta halutessasi aivan sileäksi sauvasekoittimella.

Reseptit: Anu Brask ja Kiia Renko

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla