Suppispasta on helppo ja nopea syysherkku. Kuva: Anna Huovinen
Suppispasta on helppo ja nopea syysherkku. Kuva: Anna Huovinen

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Terveysruokien ei tarvitse olla tylsiä, sen todistavat nämä hyväntekijät!

Porkkanatacot

4 annosta

Valmistusaika 45 minuuttia

 

6 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

2 luomumunaa

3 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

 

Kurkuma-kukkakaalit

1 kukkakaali

½ cm:n pala kurkumaa

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

Lisäksi

100 g soijapapuja

1 dl soijajugurttia

100 g punahapankaalia

½ ruukkua korianteria

1 Sulata soijapavut juoksevan kylmän veden alla. Nypi korianterista lehdet.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese porkkanat hyvin. Kuori halutessasi ja raasta raastimen karkealla terällä. Kuori valkosipulin kynnet ja raasta ne hienolla terällä. Riko kulhoon munat ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää öljy, suola ja raasteet. Sekoita. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille kahdeksan pyöreää tacoa. Paista 15 minuuttia.

3 Tee sillä välin kurkumakukkakaalit. Irroittele kukkakaalista kukinnot. Raasta kurkuma. Kuumenna öljy pannulla ja lämmitä kurkuma siinä. Lisää kukkakaalit pannulle ja paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

4 Kokoa tacot. Levitä pohjalle jugurtti. Nostele päälle hapankaalia, kukkakaaleja ja papuja. Viimeistele korianterilla.

 

Värikäs pastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 45 minuuttia

 

200 g linssipastaa

1 parsakaali

1 kesäkurpitsa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl juustokuminaa

150 g lehtikaalia

½ ruukkua minttua

50 g sinimailasen ituja

2 rkl seesaminsiemeniä

Syötäviä kukkia

 

Kurpitsahummus

½ myskikurpitsa

1 sitruuna

1 prk kikherneitä

2 rkl tahinia

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ dl vettä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Poista kurpitsasta siemenet ja nosta se uuniin paahtumaan 20 minuutiksi.

2 Sillä välin keitä pasta pakkauksen ohje mukaan. Huuhdo pasta kylmällä vedellä ja lorauta öljyä päälle, jotta se ei klimppiinny.

3 Irroittele parsakaalista kukinnot ja kuutioi kesäkurpitsa. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle ja hiero pintaan suola, öljy ja juustokumina. Revi lehtikaalin lehdet ruodin ympäriltä.

4 Nosta kurpitsa uunista ja vihannespelti tilalle. Paista vihanneksia 15 minuuttia.

5 Kaavi kurpitsan pehmentynyt sisus sauvasekoittimen kulhoon. Purista joukkoon sitruuna ja lisää muut ainekset. Soseuta.

6 Nosta vihannekset uunista ja levitä päälle lehtikaalit. Paista vielä viisi minuuttia.

7 Kokoa salaatti. Sipaise lautasen pohjalle hummus. Kokoa päälle vihanneksia ja pastaa. Viimeistele iduilla, kukilla ja seesaminsiemenillä.

Oikaise ja käytä valmista hummusta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Oikaise ja käytä valmista hummusta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Pinaatti-tofuvohvelit

4 annosta

Valmistusaika 40 min

 

400 g silken-tofua

1½ dl kasvimaitoa

50 g pinaattia

2 dl tattarijauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

Paistamiseen luomuvoita

1 Kumoa tofu leivontakulhoon. Lisää kasvimaito ja pinaatti. Soseuta.

2 Vatkaa taikinan joukkoon jauhot, sooda ja suola. Anna turvota 30 minuuttia.

3 Kuumenna vohvelirauta. Sulata nokare voita raudassa, ja levitä voisulaa pullasudin avulla. Kaada rautaan noin desin verran taikinaa, riippuen raudan koosta. Anna vohvelin paistua rapeaksi. Paista loput vohvelit samaan tapaan.

 

Puolukka-chiahillo

2 dl hilloa

Valmistusaika 5 minuuttia + 4 tuntia

 

200 g puolukoita

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl hunajaa

Sulata puolukat ja murskaa niitä kevyesti lusikalla. Sekoita puolukat, chia-siemenet ja hunaja. Anna tekeytyä jääkaapissa neljä tuntia.

 

Pinaattivohvelit kruunataan puolukka-chiahillolla. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Pinaattivohvelit kruunataan puolukka-chiahillolla. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Banaani-pähkinämuffinit

12 muffinia

Valmistusaika 20 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

 

2 ½ dl kaurahiutaleita

2 ½ dl mantelijauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

1 tl kardemummaa

1 tl jauhettua inkivääriä

2 luomumunaa

4 pientä banaania

1 ½ dl mantelimaitoa

2 rkl kookosöljyä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa kaurahiutaleet sauvasekoittimen kulhoon ja jauha ne jauhoksi. Kumoa kulhoon. Sekoita joukkoon mantelijauho ja muut kuivat aineet.

2 Soseuta banaanit sauvasekoittimella. Banaanisosetta tarvitaan noin kolme desiä. Riko munat kulhoon ja kaada banaanisose joukkoon. Sekoita. Lisää vielä mantelimaito.

3 Pidä kookosöljypurkkia kuumassa vedessä, kunnes öljy on sulaa. Mittaa kookosöljy taikinaan ja sekoita.

4 Jaa taikina muffini-vuokiin. Jos sinulla on muffinipelti, käytä sitä. Jos ei ole, laita kaksi paperivuokaa päällekkäin.

5 Paista muffineita noin 15 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys: muffinit ovat valmiita, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa vaan vain meheviä muruja.

Banaani makeuttaa mehevät muffinit. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Banaani makeuttaa mehevät muffinit. Kuva: Tuomas Kolehmainen