Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Varoitus! Amerikkalaiset tahma­puustit vaativat vakavan makeannälän.

1. Voitele muffinipellin kolot voilla.

2. Rouhi 3 dl pekaanipähkinöitä. Halkaise ­loput pituussuunnassa kahtia.

3. Mittaa jokaiseen muffinipellin koloon noin ruokalusikallinen siirappia. Sirottele kuhunkin koloon vielä teelusikallinen sokeria. Jaa puolitetut pähkinät koloihin.

4. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm). Levitä ranskankerma levylle. Sirottele sen päälle pähkinärouhe, fariinisokeri ja kaneli.

5. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 12 osaan ja nosta palat muffinipellin koloihin.

6. Peitä pullat kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

7. Paista pullia 175 asteessa uunin keski­tasolla noin 30 minuuttia. Laita uunin pohjalle leivinpaperiarkki, koska siirappi pursuaa herkästi yli. Anna kypsien pullien jäähtyä ­5 minuuttia ja kumoa pelti sen jälkeen leivinpaperin päälle. Anna siirapin valua pullien päälle. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua, sillä siirappi on polttavan kuumaa.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 2 tuntia ½ annosta pullataikinaa

Resepti

50
g
voita
4
dl
pekaanipähkinöitä
2
dl
vaaleaa siirappia tai vaahterasiirappia
sokeria
100
g
ranskankermaa
2
dl
fariinisokeria
1
rkl
kanelia
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.