Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Kalatacojen lohi saa jäädä raa’aksi

1. Leikkaa lohi parin sentin kuutioiksi. Hienonna niiden joukkoon chili ja ­sipuli, mausta soijakastikkeella ja ­seesamiöljyllä. Jätä kala maustumaan muiden valmistelujen ajaksi.

2. Tee kaalisalaatti. Leikkaa kaali hienoksi. Raasta limetin vihreä kuoriosa hienoksi raasteeksi, purista ­hedelmästä mehu. Yhdistä kaaliin. Hienonna joukkoon chili ja korianteri. Lisää majoneesi ja mausteeksi kalakastike ja hunaja.

3. Leikkaa avokado kuutioiksi. Lämmitä tacokuoret tai tortillat. Täytä ­tacot kaalisalaatilla, kalalla ja avo­kadokuutioilla. Koristele seesamin­siemenillä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

400
g
nahatonta lohifileetä
puolikas tai kokonainen jalapenochili
2
rkl
ruohosipulia tai sipulinvarsia
3
rkl
soijakastiketta
2
tl
tummaa seesamiöljyä

kaalisalaatti:

200
g
kaalia
puolikas limetti
puolikas chili
puolikas ruukku korianteria
1
dl
majoneesia
kalakastiketta
hunajaa

lisäksi:

avokado, tacokuoria tai tortilloja, seesaminsiemeniä

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.