Seuraavana deitti-iltana Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuja? Kuva: Shutterstock
Seuraavana deitti-iltana Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuja? Kuva: Shutterstock

Poimi myös talteen helppo resepti!

Hummuksesta on tullut jo peruslisuke ainakin suurten kaupunkien ravintoloissa ja falafeleita käristävissä pikaruokapaikoissa. Ja onhan tahna paitsi herkullista myös terveellistä. Sen pääraaka-aineessa kikherneissä on esimerkiksi runsaasti proteiinia ja kuituja, jotka pitävät kylläisenä. Lisäksi tahnassa on vain hyviä pehmeitä rasvoja.

Mutta edut eivät lopu tähän! Brittilehti Telegraphin mukaan hummus on myös afrodisiakki, eli se herättää seksuaaliset halut, kuten vaikka lemmenlääkkeinä tunnetummat chili tai osterit. Syynä on kikherneiden sisältämä aminohappo arginiini. Se parantaa verenkiertoa, mikä auttaa kiihottumaan.

Tässä siis loistava keino virittäytyä tunnelmaan! Ja jos et ole hummuksen ystävä, tai se ei tunnu tarpeeksi romanttiselta, säilöttyjen kikherneiden lientä voi käyttää vaikka leivonnassa. Tämä supertrendikäs aquafaba on vegaaninen korvike kananmunanvalkuaisille, ja siitä voi tehdä esimerkiksi marenkia. (Emme kylläkään takaa, että liemessä on yhtä paljon lemmenlääkettä kuin itse kikherneissä, mutta yrittänyttä ei laiteta.)

Näin teet hummusta

400 g kypsiä kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä)

n. ½–1 dl vettä tai kikherneiden lientä

1 sitruunan mehu

2–3 valkosipulinkynttä

1–2 rkl tahinia

½ tl tai oman maun mukaan suolaa

Pinnalle

2 rkl oliiviöljyä

(paprikajauhetta)

(lehtipersiljaa)

Murskaa valkosipuli. Surauta kaikki ainekset tahnaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Kaada samalla joukkoon sen verran vettä tai liotusnestettä, että tahnasta tulee tasaista ja koostumuksesta mieleistä. Joukossa saa olla sattumia. Maista ja lisää tarvittaessa vettä tai mausteita.

Lusikoi tahna tarjoiluastiaan. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja koristele halutessasi lehtipersiljalla ja paprikajauheella.

Jotkut laittavat oliiviöljyä myös tahnan sekaan, mutta oikeaoppisesti öljy kuuluu vain pinnalle.

Vinkki: Jos kaipaat vaihtelua, lisää hummukseen esimerkiksi jotain näistä:

  • juustokumina
  • korianteri
  • basilika
  • kypsennetty punajuuri
  • paprikajauhe
  • chili jauheena tai tuoreena
  • aurinkokuivatut tomaatit
  • oliivit
  • harissatahna
  • tuore pinaatti

Lue myös kokki ja ravintoloitsija Richard McCormickin vinkit hummuksen valmistukseen!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan