Soppa365
Punaista samettia! Punajuurikeitosta saa hörsteitä vaihtamalla aina erilaisen.
Punaista samettia! Punajuurikeitosta saa hörsteitä vaihtamalla aina erilaisen.

Pehmeä punajuurikeitto on edullinen syyspäivän soppa, joka muuntuu höysteitä vaihtamalla helposti joka lähtöön.

Moni luopuu punajuurten ostosta miettiessään niiden työlästä käsittelyä tai pitkää kypsymisaikaa. Ja myönnetään, kuorijan kädet värjäytyvät hetkellisesti ja moniin muihin juureksiin verrattuna keittoaika on pidempi. Silti ei kannata ohittaa punajuurilaaria, ainakaan näin syksyllä, kun punajuuret ovat mehevimmillään.

Jos haaveilet soseutetusta punajuurisopasta, valitse laarista isoimmat punajuuret, joiden kuoriminen käy kätevästi. Voit pilkkoa ne kattilaan ronskeiksi paloiksi, kunhan varaat kypsymiseen riittävästi aikaa. Oheisessa ohjeessa punajuurten kanssa kattilaan lisätään porkkanoita, jotka antavat keittoon pehmeän koostumuksen ja makeutta. Kun punajuuret tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä, soppa on valmis soseutettavaksi. 

Keitto kannattaa valmistaa isossa kattilassa, jossa punainen liemi saa rauhassa kiehua ilman pelkoa sen pulppuilusta hellalle. Kerralla tulee reilu satsi. Soppaa siis riittää isolle joukolle tai pariksi päiväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän sopan maku pyöristetään nokareella sulatejuustoa. Voit käyttää ihan yhtä hyvin myös tuorejuustoa tai kermaa. Kannattaa siis katsoa jääkaappiin, mikä purkki tarvitsee tyhjennystä ensimmäisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keitosta saa näppärästi vegaanisen korvaamalla kerman kaurakermalla tai tarjoamalla sopan kaurafraichen ja paahdettujen pähkinöiden tai siemenien kanssa. Erilaiset versot, rucolanlehdet tai babypinaatti sopivat myös lisukkeiksi.

 

Mitä muuta punajuurista?

Laarin pienimmät punajuuret kannattaa käyttää muihin ruokiin ja hieman toisella tavalla. Jos keität punajuuria, ne on helppo kuoria keittämisen jälkeen, sillä kuori luistelee jäähtyneen punajuuren päältä pois kevyesti vetäisemällä.

Muiden juuresten tapaan punajuuret voi myös pestä ja harjata hyvin, jolloin ne voi paloitella, paahtaa ja syödä kuorineen. Paahdetut punajuuret taas sopivat sellaisenaan lisukkeeksi, salaatteihin ja pastan joukkoon.

 

Punajuurikeitto

6 annosta 50 min

1 kg reilunkokoisia punajuuria

4–5 (500 g) porkkanaa

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

noin 1 l vettä

1 rkl kasvisliemijauhetta (tai 1 kasvisliemikuutio)

1–2 tl timjamia

½–1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

100 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)

Lisäksi

siemensekoitusta, versoja ja/tai babypinaattia

  1. Kuori punajuuret, porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko ne reiluiksi paloiksi isoon (5 l) teräskattilaan, jossa ainekset saavat kiehua rauhassa.
  2. Lisää öljy. Paista kasviksia hetki liedellä kattilan pohjalla reippaasti käännellen, jotta niiden pinta paahtuu kevyesti.
  3. Kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemijauhe ja mausteet.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna ainesten kiehua kannen alla hiljaa poreillen 30–40 minuuttia, kunnes punajuuret tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä.
  5. Lisää sulatejuusto nokareina. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku.
  6. Tarjoa keitto (kevyesti paahdetun) siemensekoituksen ja versojen tai babypinaatin kanssa.

Resepti: Emilia Kolari, Soppa365

Sisältö jatkuu mainoksen alla