Soppa365
Ympäristö, terveys ja ilmasto: silakansyöntiin on monta hyvää syytä.
Ympäristö, terveys ja ilmasto: silakansyöntiin on monta hyvää syytä.

Pikkukalojen syöminen on ekologisesti kestävää ja hyväksi terveydelle. Silakoista saa paahtamalla mainion aterian.

Katsahda seuraavalla kerralla kalaostoksilla ollessasi lohifileistä pikkukalojen suuntaan. Saatat tehdä nimittäin monella mittarilla katsottuna hyvän valinnan.

Esimerkiksi silakat kuuluvat WWF:n Kalaoppaassa vihreän valon kaloihin, mikä merkitsee, että niiden syöminen on ekologisesti kestävää. Suomalaiset silakat kalastetaan pääosin Selkämereltä, jonka silakkakanta on WWF:n mukaan tällä hetkellä vahva.

Silakoiden sisältämät vierasainepitoisuudet ovat pienentyneet 2000-luvulla koko ajan. Tällä hetkellä ainoat voimassa olevat syöntirajoitukset liittyvät isoihin, yli 17 senttiä pitkiin silakoihin, joita suositellaan syötäväksi korkeintaan pari kertaa kuukaudessa. Tavallisen kokoisilla silakoilla voi sen sijaan herkutella huoletta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ravitsemuksellisesti silakoiden syönti kannattaa, sillä ne sisältävät runsaasti hyviä rasvoja ja proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokkaa helposti

Silakoita ostaessa kannattaa katsoa niiden pyyntipäivää, sillä rasvaisena kalana silakka ei kestä pitkää odottelua. Sama pätee kokkaamiseen: valmista silakat ruuaksi mieluiten ostopäivänä, sillä kotijääkaapissa on niille harvoin tarpeeksi kylmää.

Jos haluat ruuasta pikaisesti valmista, luota valmiisiin fileisiin. Silakkapihvit saa helposti tuunattua tähän päivään silppuamalla fileiden väliin runsaasti yrttejä, maustamalla ne sitruunankuoriraasteella ja ripottelemalla pinnalle pähkinöitä. Uuni kypsentää silakkapihvit rapeapintaisiksi nopeasti ilman käryä ja vaivaa. Samalla pellillä paahtuvat myös lisukkeeksi sopivat kaalit.

Lähteet: WWF Ruokaopas, Kalaopas, Ruokavirasto ja Pro Kala ry

 

Pähkinäiset silakkapihvit ja paahdetut kaalit

4 annosta

20 min + 15 min kypsentäminen

500 g silakkafileitä

¾ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

Väliin

½–1 rku tilliä

½–1 rku ruohosipulia

1–2 tl luomusitruunankuorta raastettuna

Pähkinäleivitys

½ dl saksanpähkinöitä

½ dl cashewpähkinöitä

½ dl korppujauhoja

Paahdetut kaalit

1 pieni (200 g) parsakaali

1 pieni (200 g) kukkakaali

1 rkl rypsiöljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 dl siemensekoitusta

½ dl sitruunamehua

tilliä ja ruohosipulia

  1. Huuhtaise tai pyyhkäise silakkafileet kevyesti talouspaperilla. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille nahka alaspäin. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
  2. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Sekoita yrtit ja sitruunankuoriraaste keskenään. Päällystä puolet silakkafileistä yrttiseoksella. Nosta täyttämättömät fileet kansiksi. Siirrä silakkapihvit pellin toiselle laidalle vieri viereen.
  3. Valmista leivitys. Rouhi saksanpähkinät ja siemenet karkeasti veitsellä. Sekoita joukkoon korppujauhot. Ripottele seos silakkapihvien pinnalle.
  4. Huuhdo ja leikkaa kaalit puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi. Levitä ne pellille silakkapihvien viereen. Sivele kaalit öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle siemensekoitusta.
  5. Paahda silakkapihvejä ja kaaleja 225- asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pirskota päälle sitruunamehua ennen tarjoilua. Viimeistele yrteillä.

Resepti: Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla