Välillä pitää herkutella, vaikka sitten makeilla jälkiruuilla.

Omenaiset
aleksanterit

Noin 12 leivosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

200 g voita
1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen

Täyte:
1 dl omenamarmeladia

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
veitsenkärjellinen punaista
elintarvikeväriä
n. 1 rkl vettä tai sitruunamehua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai pallovatkaimella monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kaaviloi taikinalevy noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperiarkkien välissä. Paista taikinalevyä leivinpaperin päällä pellillä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Leikkaa
kypsä, hieman jäähtynyt levy 24 yhtä suureen palaan veitsellä. Levitä marmeladia puoleen paloista ja laita päälle hillottomat palat.

Lisää tomusokerin joukkoon elintarvikeväri ja vesi. Sekoita, kunnes seos on notkeaa ja kiiltävää. Levitä tomusokerikuorrutus leivosten pinnalle ja koristele nonparelleilla.

Säilytä viileässä, kunnes pinta on jähmettynyt. Leivokset pehmenevät maukkaiksi, kun niitä säilytetään pari päivää kelmun alla jääkaapissa.

Raparperiunelma

Neljälle
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 1/2 dl mascarpone-juustoa
(tai tuorejuustoa)
1 dl rahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
1 dl raparperisosetta (Pirkka)

Vatkaa mascarponejuusto ja rahka yhteen. Lisää sokerit ja raparperisose. Sekoita sen verran, että raparperisoseesta
syntyy raitoja. Annostele
ruoka pieniin tarjoiluastioihin. Koristele annokset raparperilla tai tuoreilla yrteillä.

Suklaasalami

1/2 dl hasselpähkinöitä
6 kpl kuivattuja aprikooseja
7 kpl Marie-keksejä
150 g tummaa suklaata
3 rkl voita
1 keltuainen

Koristeluun:
1 rkl tomusokeria

Hienonna pähkinät karkeaksi rouheeksi, pilko aprikoosit paloiksi ja murenna keksit. Paloittele suklaa ja voi kulhoon. Kuumenna niitä mikrossa 15 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen kunnes suklaa sulaa. Sekoita keltuainen suklaaseokseen. Lisää pähkinät, aprikoosit ja keksinmurut, sekoita. Kaada suklaamassa tuorekelmun päälle ja rullaa massa kelmun avulla noin 20 sentin pötköksi. Pane pötkö jääkaappiin pariksi tunniksi.

Poista kelmu suklaapötkön päältä. Siivilöi suklaamakkaralle tomusokeria ja tarjoile sentin viipaleina.

Mangoviinerit

18–24 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia

500 g lehtitaikinalevyjä
1 keltuainen
1 pss (noin 1 dl) vaniljakastikejauhetta
2 dl kookoskermaa tai -maitoa
1 prk (250 g) mangoa (säilyke)
1 rkl kookoshiutaleita

Nosta taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille sulamaan noin 15 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa taikinalevyt poikittain kolmeen osaan. Pistele taikinapaloja keskeltä haarukalla, jotta leivokset eivät pullistu keskiosasta liikaa. Voitele reunat keltuaisella.

Sekoita vaniljakastikejauhe kookoskermaan ja levitä seosta taikinapohjien keskiosaan. Valuta mangoista liemi ja leikkaa hedelmäpalat ohuiksi viipaleiksi. Jaa mangot leivosten päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita.

Paista leivoksia taikinan paksuudesta riippuen 10–15 minuuttia.

Pähkinäsuklaamousse

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika

200 g tummaa suklaata
1 muna
2 keltuaista
1 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl mantelilikööriä, rommia tai konjakkia
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa

Koristeeksi:
suklaakuvioita, mintun lehtiä

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sulaan suklaaseen muna ja keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen.
Lisää pähkinärouhe ja minttulikööri tai hienonnettu minttu. Jäähdytä.

Vaahdota valkuaiset ja kerma. Sekoita vaahdot vuorotellen varovasti suklaaseen. Jaa vaahto annosmaljoihin ja anna
jäähtyä jääkaapissa pari kolme tuntia. Koristele annokset suklaakoristeilla ja tuoreella mintulla.

Taivaallinen tiramisu

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähdytys jääkaapissa 1 tunti

250 g mascarponejuustoa
2 dl tomusokeria
3 kpl keltuaista
2 tl Marsalaviiniä (tai likööriä tai rommia)
espressokahvia
Savoiardi-sormikeksejä

Koristeluun:
kaakaojauhetta

Vaahdota tomusokeri ja keltuaiset vaahdoksi, lisää joukkoon juusto ja lopuksi viini. Sekoita hyvin keskenään. Asettele keksit tarjoiluvuuan pohjalle tai annosastioihin. Kostuta keksit kahvilla ja nostele päälle täyte. Anna tiramisun jäähtyä kylmäksi jääkaapissa ja siivilöi päälle kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.

Pekaanipiiras

10 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
+ 45 minuuttia uunissa

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
200 g pekaanipähkinöitä
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 rkl voita sulatettuna

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita jauhot ja margariini muromaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Levitä taikina piirakkavuokaan (24 cm halkaisija), myös reunoille. Jaa pähkinät tasaisesti taikinapohjalle.

Vatkaa munat, sokerit, siirappi ja voi yhteen ja kaada seos pähkinöiden päälle. Paista piirasta noin 45 minuuttia, kunnes täyte jähmettyy. Tarjoa piiraan kanssa sitrusliköörillä ja
bourbon-viskillä maustettua kermavaahtoa (2 rkl likööriä + 1 rkl viskiä + 4 dl kermaa).

Vadelmainen panna cotta

4 annosta

2 liivatelehteä
1 vaniljatanko
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
50 g valkosuklaata
2 dl pakastevadelmia

Laita liivatelehdet yksitellen
runsaaseen kylmään veteen
pehmenemään. Arkit kannattaa
laittaa yksitellen, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Veden pitää olla kylmää, ettei liivate liukene jo liotusveteen. Anna liota viisi minuuttia, pidempikään aika ei haittaa.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus veitsellä. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja vaniljatanko sisuksineen. Keitä lientä viisi minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoita.

Purista lionneista liivatelehdistä enin vesi pois. Sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan kermaseokseen. Älä
turhaan vatkaa. Nesteen pitää olla kuumaa, mutta se ei saa olla kiehuvaa. Jaa pakastevadelmat annosmaljoihin ja kaada
kermaseos päälle. Marjat saavat nousta nesteen pinnalle. Siirrä jälkiruuat kylmään hyytymään pariksi tunniksi.

Voit myös tehdä hyytelöt valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.