Välillä pitää herkutella, vaikka sitten makeilla jälkiruuilla.

Omenaiset
aleksanterit

Noin 12 leivosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

200 g voita
1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen

Täyte:
1 dl omenamarmeladia

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
veitsenkärjellinen punaista
elintarvikeväriä
n. 1 rkl vettä tai sitruunamehua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai pallovatkaimella monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kaaviloi taikinalevy noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperiarkkien välissä. Paista taikinalevyä leivinpaperin päällä pellillä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Leikkaa
kypsä, hieman jäähtynyt levy 24 yhtä suureen palaan veitsellä. Levitä marmeladia puoleen paloista ja laita päälle hillottomat palat.

Lisää tomusokerin joukkoon elintarvikeväri ja vesi. Sekoita, kunnes seos on notkeaa ja kiiltävää. Levitä tomusokerikuorrutus leivosten pinnalle ja koristele nonparelleilla.

Säilytä viileässä, kunnes pinta on jähmettynyt. Leivokset pehmenevät maukkaiksi, kun niitä säilytetään pari päivää kelmun alla jääkaapissa.

Raparperiunelma

Neljälle
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 1/2 dl mascarpone-juustoa
(tai tuorejuustoa)
1 dl rahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
1 dl raparperisosetta (Pirkka)

Vatkaa mascarponejuusto ja rahka yhteen. Lisää sokerit ja raparperisose. Sekoita sen verran, että raparperisoseesta
syntyy raitoja. Annostele
ruoka pieniin tarjoiluastioihin. Koristele annokset raparperilla tai tuoreilla yrteillä.

Suklaasalami

1/2 dl hasselpähkinöitä
6 kpl kuivattuja aprikooseja
7 kpl Marie-keksejä
150 g tummaa suklaata
3 rkl voita
1 keltuainen

Koristeluun:
1 rkl tomusokeria

Hienonna pähkinät karkeaksi rouheeksi, pilko aprikoosit paloiksi ja murenna keksit. Paloittele suklaa ja voi kulhoon. Kuumenna niitä mikrossa 15 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen kunnes suklaa sulaa. Sekoita keltuainen suklaaseokseen. Lisää pähkinät, aprikoosit ja keksinmurut, sekoita. Kaada suklaamassa tuorekelmun päälle ja rullaa massa kelmun avulla noin 20 sentin pötköksi. Pane pötkö jääkaappiin pariksi tunniksi.

Poista kelmu suklaapötkön päältä. Siivilöi suklaamakkaralle tomusokeria ja tarjoile sentin viipaleina.

Mangoviinerit

18–24 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia

500 g lehtitaikinalevyjä
1 keltuainen
1 pss (noin 1 dl) vaniljakastikejauhetta
2 dl kookoskermaa tai -maitoa
1 prk (250 g) mangoa (säilyke)
1 rkl kookoshiutaleita

Nosta taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille sulamaan noin 15 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa taikinalevyt poikittain kolmeen osaan. Pistele taikinapaloja keskeltä haarukalla, jotta leivokset eivät pullistu keskiosasta liikaa. Voitele reunat keltuaisella.

Sekoita vaniljakastikejauhe kookoskermaan ja levitä seosta taikinapohjien keskiosaan. Valuta mangoista liemi ja leikkaa hedelmäpalat ohuiksi viipaleiksi. Jaa mangot leivosten päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita.

Paista leivoksia taikinan paksuudesta riippuen 10–15 minuuttia.

Pähkinäsuklaamousse

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika

200 g tummaa suklaata
1 muna
2 keltuaista
1 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl mantelilikööriä, rommia tai konjakkia
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa

Koristeeksi:
suklaakuvioita, mintun lehtiä

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sulaan suklaaseen muna ja keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen.
Lisää pähkinärouhe ja minttulikööri tai hienonnettu minttu. Jäähdytä.

Vaahdota valkuaiset ja kerma. Sekoita vaahdot vuorotellen varovasti suklaaseen. Jaa vaahto annosmaljoihin ja anna
jäähtyä jääkaapissa pari kolme tuntia. Koristele annokset suklaakoristeilla ja tuoreella mintulla.

Taivaallinen tiramisu

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähdytys jääkaapissa 1 tunti

250 g mascarponejuustoa
2 dl tomusokeria
3 kpl keltuaista
2 tl Marsalaviiniä (tai likööriä tai rommia)
espressokahvia
Savoiardi-sormikeksejä

Koristeluun:
kaakaojauhetta

Vaahdota tomusokeri ja keltuaiset vaahdoksi, lisää joukkoon juusto ja lopuksi viini. Sekoita hyvin keskenään. Asettele keksit tarjoiluvuuan pohjalle tai annosastioihin. Kostuta keksit kahvilla ja nostele päälle täyte. Anna tiramisun jäähtyä kylmäksi jääkaapissa ja siivilöi päälle kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.

Pekaanipiiras

10 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
+ 45 minuuttia uunissa

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
200 g pekaanipähkinöitä
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 rkl voita sulatettuna

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita jauhot ja margariini muromaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Levitä taikina piirakkavuokaan (24 cm halkaisija), myös reunoille. Jaa pähkinät tasaisesti taikinapohjalle.

Vatkaa munat, sokerit, siirappi ja voi yhteen ja kaada seos pähkinöiden päälle. Paista piirasta noin 45 minuuttia, kunnes täyte jähmettyy. Tarjoa piiraan kanssa sitrusliköörillä ja
bourbon-viskillä maustettua kermavaahtoa (2 rkl likööriä + 1 rkl viskiä + 4 dl kermaa).

Vadelmainen panna cotta

4 annosta

2 liivatelehteä
1 vaniljatanko
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
50 g valkosuklaata
2 dl pakastevadelmia

Laita liivatelehdet yksitellen
runsaaseen kylmään veteen
pehmenemään. Arkit kannattaa
laittaa yksitellen, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Veden pitää olla kylmää, ettei liivate liukene jo liotusveteen. Anna liota viisi minuuttia, pidempikään aika ei haittaa.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus veitsellä. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja vaniljatanko sisuksineen. Keitä lientä viisi minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoita.

Purista lionneista liivatelehdistä enin vesi pois. Sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan kermaseokseen. Älä
turhaan vatkaa. Nesteen pitää olla kuumaa, mutta se ei saa olla kiehuvaa. Jaa pakastevadelmat annosmaljoihin ja kaada
kermaseos päälle. Marjat saavat nousta nesteen pinnalle. Siirrä jälkiruuat kylmään hyytymään pariksi tunniksi.

Voit myös tehdä hyytelöt valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.