Kodin Kuvalehti
Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.
Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.

Omena-kaurapaistos on omenakauden ihanin jälkkäri. Se on uskomattoman helppo ja herkullinen.

Perinteisen omena-kaurapaistoksen juju on ohjeen yksinkertaisuudessa ja nopeudessa.

Uunivuokaan lohkotaan omenoita ja päälle sekoitetaan kaurahiutaleista, sulatetusta voista ja sokerista seos. Ainesten määriä voi vaihdella sen mukaan, miten makeaa tekee mieli ja keitä on syömässä.

Omenoille riittää lohkominen

Tavallisen sokerin voi korvata fariinisokerilla tai siirapilla, hunajakin käy. Aikuisten kesken paistoksen joukkoon voi lorauttaa calvadosta ja ripauksen kanelia tai kardemummaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos toiveissa on todella tuhti paistos, päälle voi pilkkoa hasselpähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun ne huuhtaisee ja pilkkoo lohkoiksi siemenkohdan ympäriltä. Ihan pieneksi omenoita ei kannata pilkkoa, koska silloin omenat lähinnä soseutuvat.


Isot kaurahiutaleet tekevät pinnasta rapean

Isot kaurahiutaleet toimivat paistoksessa parhaiten, koska ne pysyvät suht irtonaisina ja saavat rapean pinnan. Pikakaurahiutaleet kannattaa unohtaa, koska niistä tulee lähinnä mössöä.

Omena-kaurapaistos

4 annosta, 45 min

4–8 omenaa

100 g voita

½–1 dl fariinisokeria

3 dl kaurahiutaleita

hyppysellinen suolaa

(½ tl kanelia tai kardemummaa)

(½ tl vaniljasokeria)

  1. Pilko omenat uunivuokaan. Omenoita ei tarvitse kuoria, mutta huuhtele omenat ennen käyttöä ja poista siemenkodat. Lohko omenat 4–6 palaan. Jos lohkot ovat kovin pieniä, ne soseutuvat helposti.
  2. Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri, kaurahiutaleet ja mahdolliset mausteet. Levitä seos omenoiden päälle.
  3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Alatasolla on hyvä, jotta paistos ei pala. Lopuksi paistoksen voi nostaa uunin yläosaan ja nostaa lämpöä, jotta kauraseos rapeutuu.
  4. Tarjoile haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Uutta makua paistokseen:

  • Voit raastaa omenapalojen joukkoon tuoretta inkivääriä. Omenapalojen päälle voi myös valuttaa hunajaa tai siirappia. Vähennä tällöin sokerin määrää.
  • Muruseos saa uutta makua kookoshiutaleista ja pähkinöistä.
  • Omenoiden tilalla voi käyttää tuoreita luumuja, nektariineja ja aprikooseja. Myös pakastemarjat sopivat paistokseen. Sekoita tällöin marjojen joukkoon perunajauhoja, jotta vuokaan ei kerry niin paljon nestettä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla