Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Soppa365
Piirakan pariksi voi keittää mustikkasiirapin. Mutta tämä galette on ihanaa ilman sitäkin!
Piirakan pariksi voi keittää mustikkasiirapin. Mutta tämä galette on ihanaa ilman sitäkin!

Unohda vuoan voitelu ja tee mustikoista rento galette suoraan pellille. Ranskalaistyyppisen piiraan ideana on kuroa täyte kasaan nostamalla pohjan reunat ylös.

Mustikkapiirakkapäivää vietetään 6.8. Vaikka tänä vuonna mustikoita ei kasvakaan ihan joka mättäällä, metsäreissun saalis saattaa hyvin riittää yhteen piirakkaan. Yhtä hyvin voi haalia mustikat suoraan torilta.

Piirakkapäivään sopii galette, joka on samaan aikaan rento ja tyylikäs. Piiras kasataan suoraan pellille, jolloin erillistä vuokaa ei tarvita ja pohja paistuu ihanan mureaksi.

Pohjataikina tehdään nyppimällä ainekset keskenään. Yhtä hyvin voit tehdä sen monitoimikoneen leikkuuterällä, jolloin taikina on valmis viidessä minuutissa. Silloin ainekset pysyvät kylminä, jolloin taikinan voi kaulia pellille vaikka saman tien. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päälle levitetty ricottatäyte ja mustikkajärvi pitävät huolen, että tästä piirakasta jäävät jäljelle vain murut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Valtakunnallista mustikkapiirakkapäivää vietetään nyt kolmannen kerran. Ensimmäinen mustikkapiirakkapäivä järjestettiin 6.8.2017 osana Syödään Yhdessä -hanketta.

 

Mustikkagalette

12 annosta

40 min + 1 t

 

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

100 g voita

2 rkl kylmää vettä

Täyte

200 g ricottajuustoa

1/2 sitruunan kuori

2 rkl sitruunan mehua

1/2 dl sokeria

5 dl mustikoita

1/2 dl hillosokeria

Mustikkasiirappi

3 dl mustikoita

1 dl sokeria

5 timjaminoksaa

2 rkl vettä

Lisäksi

1 kananmuna voiteluun

2 rkl sokeria

timjaminoksia

  1. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa. Paloittele voi joukkoon ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 1 tunti.
  2. Keitä mustikkasiirappi. Mittaa kaikki siirapin aineet kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes seos hieman sakenee. Siivilöi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota taikina kelmusta, laita leivinpaperille ja kauli pyöreäksi levyksi (Ø noin 35 cm). Siirrä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille.
  4. Tee täyte. Laita ricotta kulhoon. Pese sitruuna. Raasta puolet kuoren keltaisesta osasta ricottan joukkoon. Purista 2 rkl sitruunan mehua täytteeseen. Lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa mustikat ja hillosokeri.
  5. Levitä ricottatäyte taikinalevylle niin että reunasta jää 2–3 cm ilman täytettä. Lisää sokeroidut mustikat täytteen päälle. Käännä reuna piirakan päälle ja voitele se kananmunalla. Ripottele sokeria voidellun taikinareunuksen päälle. Paista galettea uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kypsä.
  6. Viimeistele hieman jäähtynyt galette mustikkasiirapilla ja tuoreilla timjaminoksilla. Voit tarjota siirapin myös erikseen.

Ohje: Raisa Laine, Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla