Laku-valokusuklaapalat ovat persoonallinen vaihtoehto klassisille mokkapaloille. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Laku-valokusuklaapalat ovat persoonallinen vaihtoehto klassisille mokkapaloille. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lakritsi on yksi tämän vuoden suurimmista ruokatrendeistä. Poimimme parhaat reseptit lakufaneille.

Ennen hifisteltiin suklaalla, nyt lakulla. On elegantisti pakattuja designlakuja, lakritsifestivaalit ja lakritsin maistelua viinin kera tai ilman.

Myös huippukokki Tomi Björck on lähtenyt mukaan lakubisnekseen LIQ-merkillään. Miltä kuulostaa esimerkiksi kokin lemppari suolakaramellilaku?

Trendi on mennyt niin pitkälle, että tänä vuonna kaupasta on voinut bongailla lakritsisipsejä ja lakritsijogurttia.

Lue myös: Lakritsia, bataattia ja muodikkain kahvi juuri nyt – tässä ovat syksyn kiinnostavimmat ruokatrendit

Ja lakullahan voi irrotella myös ruoanlaitossa. Esimerkiksi lakritsijauhe sopii loistavasti leivonnaisiin, ja kokelias maustaa myös suolaiset ruoat lakritsilla.

Kokosimme parhaat reseptit, joissa käytetään lakritsia:

Laku-valkosuklaapalat

Kodin kuvalehden lakritsi-valkosuklaapalat ovat hauska päivitys perinteisistä mokkapaloista. Herkun kruunaavat sitruunatuorejuustokuorrutus ja lakritsitoffeekastike.

Lakritsi-mansikkapehmis

Herkullisen överi jäätelöannos syntyy jäisestä mansikkahileestä ja lakritsipehmiksestä. Pehmikseen ja pinnalle tulee itse tehtyä lakritsikinuskikastiketta, jolla voit herkutella myös esimerkiksi vain vaniljajäätelön kanssa.

Mansikka-lakupehmiksestä tulee supernäyttävä, kun kokoat sen kerroksittain korkeaan lasiin ja koristelet kermavaahdolla, lakritsikinuskilla ja kokonaisella mansikalla. Kuva: Panu Pälviä
Mansikka-lakupehmiksestä tulee supernäyttävä, kun kokoat sen kerroksittain korkeaan lasiin ja koristelet kermavaahdolla, lakritsikinuskilla ja kokonaisella mansikalla. Kuva: Panu Pälviä

Lakritsi-mutakakku

Lakritsi ja suklaa pelaavat tässä kakussa täydellisesti yhteen. Lunni leipoo -blogin mutakakkuun tulee ihanan syvä maku lakritsijuurijauheesta ja 70-prosenttisesta tummasta suklaasta. Kakku on myös gluteeniton.

Sitruuna-lakumuffinsit

Sitruuna ja lakritsi ovat tunnetusti loistava pari – jos et ole maistanut niitä jäätelössä, tee se mahdollisimman pian. Makuparia voi fiilistellä myös leipomalla Kodin Kuvalehden sitruuna-lakritsimuffineja.

Lakritsi-daim

Kinuskikissa-blogin helpoissa makeisissa lakritsin maku syntyy anispastillien avulla. Daim-palat sopivat mainiosti esimerkiksi lahjaksi tai tuliaiseksi.

Lakritsilimppu

Aivan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen sujauttaa lakritsia leipätaikinan sekaan, mutta yhdistelmä toimii yllättävän hyvin. Nautiskele Glorian ruoka ja viini -lehden lakulimppua esimerkiksi graavilohen kanssa.

Lakritsinen lehtikaalisalaatti

Kahden trendiaineksen liitto yllättää. Lehtikaali-porkkanasalaatti saa potkua lakritsijauheesta sekä kastikkeen jogurtista, majoneesista, valkosipulista ja punaviinietikasta.

Tätä salaattia ei voi ainakaan syyttää tylsäksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo
Tätä salaattia ei voi ainakaan syyttää tylsäksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo

Lakritsimarinoitu vuohenjuusto

Vuohenjuusto ja mansikat ovat loistava parivaljakko. Glorian ruoka ja viini -lehden reseptissä kaksikko saa lisäpotkua lakritsijauheesta. Juusto marinoidaan lakritsiöljyssä ja tarjoillaan tikuissa mansikoiden ja unikonsiementen kera. Tyylikästä, yllättävää ja sairaan hyvää!

+ Haluatko tehdä itse lakritsia?

Lakritsia voi valmistaa myös omin käsin. Kokeile esimerkiksi Helsingin Sanomien Yummy baker -blogin ohjetta. Vielä yksinkertaisemman reseptin löydät Perinneruokaa Prkl -blogista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.