Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock
Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock

Nyt Instagram täyttyy bataattileivistä. Viipaleet kypsennetään leivänpaahtimella ja päällystetään herkullisilla täytteillä.

Bataattiranskalaiset, uunibataatti, bataattihampurilainen... Gluteeniton ja kauniin värinen bataatti on avokadon tavoin sosiaalisen median hittiruokien suosikkiraaka-aineita. Nyt trenditietoiset korvaavat sillä paahtoleivän, ja lopputulos näyttää varsin ihanalta!

Näppärä bataattitoast syntyy, kun paahdat ohuehkon viipaleen leivänpaahtimessa ja levität päälle haluamiasi täytteitä.

Kokeile esimerkiksi Little Bits Of -blogin reseptiä (kuva yllä):

1. Pese bataatti juuresharjalla ja leikkaa se pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Paahda leivänpaahtimisessa kuten paahtaisit leipää. Jos leivänpaahtimen lämpötilaa voi säätää, säädä se korkealle. Luultavasti joudut paahtamaan viipaleita useamman kerran. Bataattiviipale on sopivan kypsä, kun se on ruskistunut hieman molemmilta puolilta.

3. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, vaikkapa näitä yhdistelmiä:

  • avokadoviipaleet, suola, pippuri ja sitruunamehu.
  • mantelivoi, banaaniviipaleet ja hieman kanelia.
  • 1 rkl majoneesia, 1 rkl relissiä (hapan kasvissäilyke esimerkiksi kurkusta, myös pikkelssi ajaa asian), 1 rkl hienonnettua punasipulia ja pieni purkki tonnikalaa.

4. Nauti heti.

Myös paistettu kananmuna tai uppomuna on Instagram-virran perusteella suosittu täyte.

Tässä suomalaisbloggaaja Mariannen taidonnäyte:

 

Morning 👋🌷 #brekkie #goodmorning #bataattitoastit #sweetpotatotoast #springtime

Kuva, jonka Marianne S (@mariannnne) julkaisi

Myös @doms_kitchen-tilin avokado ja graavilohi -yhdistelmä bataatin päällä kuulostaa superherkulliselta!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.

Ai että liha on parasta grilliruokaa? Höpö höpö!

Mitä grillaamisesta tulee ensimmäiseksi mieleen? No tietenkin kaikki ihanat pihvit, lihavartaat ja makkarat, joista tulee käristettynä normaaliakin herkullisempia.

Siksi helposti unohtuu – ainakin jos seurueessa ei ole kasvissyöjiä tai vegaaneja – että kasvisvaihtoehtojen joukossa on yhtä lailla huippuruoka-aineita, joita laittaa grilliin.

Kokosimme 8 grillattavaa kasvisherkkua, jotka kelpaavat lihan ystävillekin:

Kasvispihvit

Pihvin korvikkeena tulee ensimmäiseksi mieleen tietenkin kasvispihvi. Ruualla on turhan tympeä kaiku, koska myös kasvispihvi voi olla superherkullinen.

Esimerkiksi näissä kasvispihveissä pääosassa loistavat basilika ja valkosipuli. Raaka-aineiksi voi keksiä myös muita omia lemppareita, ja jos sapuskaa pitää saada nopeasti valmiiksi, myös kaupan kasvispihvit voi heittää grilliin.

Täytetyt kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ovat siitä huikeita, että niiden sisään voi laittaa melkeinpä mitä tahansa. Kasvisruokailija voi kokeilla lisätä vihanneksien sekaan esimerkiksi maustettua tuorejuustoa, ja vegaani saa ateriasta ruokaisamman vaikkapa tofulla.

Kesäkurpitsojen sisään ei kuitenkaan ole pakko laittaa mitään: esimerkiksi tässä Soppa365-reseptissä grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi suositellaan sienimuhennosta.


Munakoisopitsa

Munakoison puolikkaisiin tehdyt pitsat ovat helppoja ja valmistuvat myös grillissä! Ei tarvita kuin munakoisot ja omat lempitäytteet – ja taikinattomat pitsat ovat valmiita!

Paahdettu halloumisalaatti

Täyttävän salaatin saa tehtyä helposti halloumista. Juustoisassa salaatissa parasta on sen helppous: halloumia tarvitsee grillata vain muutamia minuutteja, ja itse salaattiin voi laittaa ihan mitä tahansa mieli tekee!

Suolaisen juuston kanssa sopii yhteen makeat salaatinlisukkeet, kuten mansikat, jotka voi muuten myös grillata!

Grillattu tofu

Tofu toimii erinomaisena lihan korvikkeena, jos sen vain valmistaa huolella. Sellaisenaan melko mauton ruoka-aine kaipaa kaverikseen hyviä mausteita ja lisukkeita.

Soppa365 neuvoo tofu-kasvisvarras-reseptissään, että tofun voi maustaa grillaamisen jälkeen esimerkiksi satay-kastikkeella.

Täytetyt sienet

Täytetyt herkkusienet ovat yksi parhaista grilliklassikoista. Yleensä sienten ympärille kääräistään pekoni, mutta tulee sieniherkuista erinomaisia ilman sitäkin!

Täytteet voi muun muassa ruskistaa erikseen ja lisätä sitten sienten sisälle, tai sitten tyhjänä grillattujen sienten sisuksiin laittaakin vain tuoreita täytteitä.


Grillattu avokado

Avokadosta on tunnetusti moneen, ja kyllä, taipuu se grilliinkin! Grillatut avokadot voi käyttää sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeina tai pääruokana, kun niiden päälle asettelee täytteitä, kuten kananmunaa tai fetaa.

Bataattitoast

Vuonna 2016 Instagram-hitiksi muodostunut bataattitoast taipuu myös superhelpoksi grilliruuaksi. Reseptistä tarvitsee vain vaihtaa leivänpaahdin grilliksi, ja myös viipaleiden päälle tuleviksi lisukkeiksi voi valita grillissä käyneitä herkkuja, kuten avokadoa tai punasipulia.