Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock
Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock

Nyt Instagram täyttyy bataattileivistä. Viipaleet kypsennetään leivänpaahtimella ja päällystetään herkullisilla täytteillä.

Bataattiranskalaiset, uunibataatti, bataattihampurilainen... Gluteeniton ja kauniin värinen bataatti on avokadon tavoin sosiaalisen median hittiruokien suosikkiraaka-aineita. Nyt trenditietoiset korvaavat sillä paahtoleivän, ja lopputulos näyttää varsin ihanalta!

Näppärä bataattitoast syntyy, kun paahdat ohuehkon viipaleen leivänpaahtimessa ja levität päälle haluamiasi täytteitä.

Kokeile esimerkiksi Little Bits Of -blogin reseptiä (kuva yllä):

1. Pese bataatti juuresharjalla ja leikkaa se pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Paahda leivänpaahtimisessa kuten paahtaisit leipää. Jos leivänpaahtimen lämpötilaa voi säätää, säädä se korkealle. Luultavasti joudut paahtamaan viipaleita useamman kerran. Bataattiviipale on sopivan kypsä, kun se on ruskistunut hieman molemmilta puolilta.

3. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, vaikkapa näitä yhdistelmiä:

  • avokadoviipaleet, suola, pippuri ja sitruunamehu.
  • mantelivoi, banaaniviipaleet ja hieman kanelia.
  • 1 rkl majoneesia, 1 rkl relissiä (hapan kasvissäilyke esimerkiksi kurkusta, myös pikkelssi ajaa asian), 1 rkl hienonnettua punasipulia ja pieni purkki tonnikalaa.

4. Nauti heti.

Myös paistettu kananmuna tai uppomuna on Instagram-virran perusteella suosittu täyte.

Tässä suomalaisbloggaaja Mariannen taidonnäyte:

 

Morning 👋🌷 #brekkie #goodmorning #bataattitoastit #sweetpotatotoast #springtime

Kuva, jonka Marianne S (@mariannnne) julkaisi

Myös @doms_kitchen-tilin avokado ja graavilohi -yhdistelmä bataatin päällä kuulostaa superherkulliselta!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.