Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock
Makea bataatti sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Kuva: Shutterstock

Nyt Instagram täyttyy bataattileivistä. Viipaleet kypsennetään leivänpaahtimella ja päällystetään herkullisilla täytteillä.

Bataattiranskalaiset, uunibataatti, bataattihampurilainen... Gluteeniton ja kauniin värinen bataatti on avokadon tavoin sosiaalisen median hittiruokien suosikkiraaka-aineita. Nyt trenditietoiset korvaavat sillä paahtoleivän, ja lopputulos näyttää varsin ihanalta!

Näppärä bataattitoast syntyy, kun paahdat ohuehkon viipaleen leivänpaahtimessa ja levität päälle haluamiasi täytteitä.

Kokeile esimerkiksi Little Bits Of -blogin reseptiä (kuva yllä):

1. Pese bataatti juuresharjalla ja leikkaa se pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Paahda leivänpaahtimisessa kuten paahtaisit leipää. Jos leivänpaahtimen lämpötilaa voi säätää, säädä se korkealle. Luultavasti joudut paahtamaan viipaleita useamman kerran. Bataattiviipale on sopivan kypsä, kun se on ruskistunut hieman molemmilta puolilta.

3. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, vaikkapa näitä yhdistelmiä:

  • avokadoviipaleet, suola, pippuri ja sitruunamehu.
  • mantelivoi, banaaniviipaleet ja hieman kanelia.
  • 1 rkl majoneesia, 1 rkl relissiä (hapan kasvissäilyke esimerkiksi kurkusta, myös pikkelssi ajaa asian), 1 rkl hienonnettua punasipulia ja pieni purkki tonnikalaa.

4. Nauti heti.

Myös paistettu kananmuna tai uppomuna on Instagram-virran perusteella suosittu täyte.

Tässä suomalaisbloggaaja Mariannen taidonnäyte:

 

Morning 👋🌷 #brekkie #goodmorning #bataattitoastit #sweetpotatotoast #springtime

Kuva, jonka Marianne S (@mariannnne) julkaisi

Myös @doms_kitchen-tilin avokado ja graavilohi -yhdistelmä bataatin päällä kuulostaa superherkulliselta!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.