San Franciscossa Yhdysvalloissa miehensä kanssa asuva Kira Åkerström-Kekkonen piipahti Helsingissä juhlimassa uuden keittokirjansa julkaisua. ”Pidän blogia ja teen muun muassa reseptiikaa ja ruokakuvauksia Suomeen”, hän kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
San Franciscossa Yhdysvalloissa miehensä kanssa asuva Kira Åkerström-Kekkonen piipahti Helsingissä juhlimassa uuden keittokirjansa julkaisua. ”Pidän blogia ja teen muun muassa reseptiikaa ja ruokakuvauksia Suomeen”, hän kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Bloggari ja MasterChef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen suosii kotikeittiössään värikkäitä ja kasvispitoisia ruokia.

Vuoden 2013 MasterChef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen arvostaa terveellistä ja värikästä ruokaa, joka on helppo valmistaa kiireisessäkin arjessa. Hän kokosi hyväksi havaitsemansa ohjeet uuteen keittokirjaansa Max 30 min.

– Blogini Truly Kiran lukijat ovat kyselleet minulta reseptejä, jotka sopivat myös niille, joilla ei ole aikaa seistä tuntikausia keittiössä. Kaikki kirjan reseptit syntyvät enimmillään puolessa tunnissa: ne ovat simppeleitä, terveellisiä ja jokaisessa on jokin twisti. Kaikki ruuat ovat sellaisia, joita tykkään itse syödä. Ne ovat omia arkeni pelastajia.

Kiran suosikkeja ovat esimerkiksi runsaat aamiaiset.

– Valmistan usein punajuuresta ja fetasta uunimunakasta. Siinä on kaksi toisiinsa sopivaa klassikkoainesta, joita ei ihan heti tule yhdistäneeksi kananmunaan, hän vinkkaa.

Punajuuri-fetauunimunakas vihersalaatin kera (2:lle)

 

 


 

Kuva Kira Åkerström-Kekkosen keittokirjasta Max 30 min (Cozy Publishing).

Munakas

200 g punajuuria (2 keskikokoista)

½ pieni punasipuli

1 rkl oliiviöljyä

6 luomukananmunaa

½ pakettia fetaa (vuohen- tai lampaanmaidosta valmistettua)

1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

3 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa

4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä tai ranskankermaa)

suolaa

mustapippuria

Vihersalaatti

½ fenkoli

½ kurkku

erilaisia salaatteja ja versoja

Balsamicovinaigrette

1 rkl tummaa balsamietikkaa

2 ½ rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori sipuli ja suikaloi ohuelti.

3. Laita uuninkestävä paistinpannu liedelle keskilämmölle ja lorauta pannulle öljy, punajuuret ja sipulit. Paista sekoitellen noin 8 minuuttia, kunnes punajuuret ja sipulit ovat pehmenneet.

4. Riko sillä välin munat kulhoon. Murustele joukkoon feta. Hienonna yrtit ja lisää jogurtin kanssa muna-fetaseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa seos.

5. Punajuuriseos on valmis, kaada munaseos pannulle ja siirrä pannu uuniin 10 minuutiksi, tai kunnes munakas on hyytynyt.

6. Valmista munakkaan kypsyessä salaatti. Leikkaa fenkoli kahtia, poista kova keskikanta v-viillolla ja suikaloi fenkoli ohuelti. Leikkaa kurkku pituussuunnassa puoliksi ja koverra sisus lusikalla. Leikkaa kurkku puolikuun muotoisiksi paloiksi. Pese salaatit ja kuivaa hyvin. Revi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.

7. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään. Sekoita salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Lue myös:

MasterChef-voittajan isä: ”Rohkeuden puute on jarrutellut Kiraa”

MasterChef-voittaja Kira rakastaa ravintoloita: ”Jätän mieluummin vaatteet ostamatta”

Huippukokin 10 vinkkiä: nämä asiat helpottavat ruuanlaittoa oikeasti

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?