Näppärät ja helpot reseptiti: porominileipiä, suolaisia tuulihatttuja, lusikkaleipiä ja aikuisten täytekakku.

Porominisandwich

24 minileipää

Valmistusaika: 20 minuuttia

16 viipaletta (noin 120 g) kylmäsavustettua poroa

2 dl paksuhkoa majoneesia

2 rkl hienonnettua, tuoretta timjamia

2 tl raastettua piparjuurta (tai maun mukaan)

1 tl rouhittua mustapippuria

(ripaus suolaa)

24 viipaletta paahtoleipää

(tummaa ja vaaleaa)

koristeluun

tuoreita yrttejä, karpaloita tai muita marjoja

Sekoita majoneesiin timjami, piparjuuri

ja mustapippuri. Lisää halutessasi

hieman suolaa. Levitä leivät työtasolle.

Voitele viipaleet tahnalla ja asettele 16 leivän

päälle kylmäsavuporoviipaleet.

Kokoa kolmikerroksisiksi

leiviksi. Paina viipaleet tiiviisti

yhteen. Leikkaa reunat pois. Leikkaa

leipä neljään osaan. Koristeena voit

käyttää tuoreita yrttejä, karpaloita

tai muita marjoja..

Perunavartaat

12 varrasta

Valmistusaika: 20 minuuttia

12 keskikokoista perunaa

paistamiseen voita

Kuori ja kuutioi perunat saman kokoisiksi

paloiksi. Esikeitä kuutiot nopeasti

napakan kypsiksi suolalla maustetussa

vedessä (kuution koosta riippuen

3–9 minuuttia). Valuta perunat ja

pujota pitkiin cocktailtikkuihin. Paista

vartaita runsaassa voissa niin, että ne

saavat kauniin ruskean pinnan. Mausta

kevyesti suolalla ja pippurilla.

Katkaraputuulihatut

25–30 kpl

Valmistusaika: 25 min + jäähtymiseen ja paistamiseen 1 t 10 min

225 g laktoositonta voita tai

margariinia

4 dl raikasta vettä

4 dl vehnäjauhoja

6 kananmunaa

täyte:

4 dl laktoositonta kermaa

200 g katkarapuja tai hyvää kylmäsavulohta

tai molempia

3 kevätsipulia tai pieni pätkä purjoa

3 rkl sitruunamehua

1 tl sitruunapippuria

hyppysellinen tilliä

Kiehauta rasva ja vesi kattilassa. Vatkaa

joukkoon vehnäjauhot. Jäähdytä

seos. Lisää seokseen kananmunat yksitellen

vatkaten.

Pursota tai ota taikinasta kahdella

lusikalla pieniä kekoja leivinpaperilla

päällystetylle pellille. Paista 175 asteessa

noin 40 minuuttia. Älä avaa

uunin luukkua kesken paistamisen tai

tuulihatut lässähtävät.

Tee paistamisen aikana täyte. Vatkaa

kerma kovahkoksi vaahdoksi. Lisää

joukkoon katkaravut tai kuutioitu lohi

ja hienonnettu kevätsipuli. Mausta

seos sitruunamehulla, pippurilla ja tillillä.

Anna tuulihattujen jäähtyä. Halkaise

tuulihatut ja täytä ne katkarapuseoksella.

Tuulihatut ovat laktoosittomia.

Modernit lusikkaleivät

30 kpl

Valmistusaika: 35 min + paistamiseen ja jäähtymiseen 35 min

2 kanamunaa

2 dl sokeria

200 g kookoshiutaleita

120 g lakritsia pieninä paloina

3 rkl salmiakkirouhetta  tai maun mukaan

täyte:

2 liivatelehteä

1 1/2 dl laktoositonta kermaa

100 g/5 kpl lakupötköä pieninä

paloina

3 rkl salmiakkirouhetta 

1 dl kermaa vaahdotettuna

(viskiä)

Tee ensin keksit. Vaahdota kananmunat

ja sokeri. Lisää vaahtoon kookoshiutaleet,

paloitellut lakritsit ja salmiakkirouhe.

Nostele pieniä nokareita

leivinpaperille uunipellille ja paista 175

asteessa noin 10 minuuttia kunnes

keksien pinta saa hieman väriä. Anna

jäähtyä hyvin.

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan

väljään, kylmään veteen noin

viideksi minuutiksi. Kuumenna kerma

ja lisää siihen lakupalat. Kun lakut

ovat hieman pehmentyneet, aja seos

tehosekoittimella tasaisemmaksi

(voit käyttää myös sauvasekoitinta).

Massan ei tarvitse olla täysin sileää.

Lisää hyvin liotetut ja puristetut liivatelehdet

kuumaan seokseen. Anna

seoksen jäähtyä noin 10 minuuttia. Lisää

vaahdotettu kerma. Voit halutessasi

maustaa vaahdon esimerkiksi viskillä.

Anna seoksen jähmettyä viileässä

noin 15 minuuttia. Lusikoi täyte hyvin

jäähtyneiden keksien päälle. Paina

kanneksi toinen keksi.

Riesling-kakku

12–16 palaa

Valmistusaika: 40 min + paistamiseen ja jähmettymiseen 1 t 30 min

pohja:

75 g voita

1 dl maitoa

2 kananmunaa

2 dl sokeria

2 1/4 dl vehnäjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

kostutus:

n. 1 dl greippi- tai appelsiinimehua

täyte:

8 liivatelehteä

4 kananmunankeltuaista

1 1/2 dl sokeria

2 rkl sitruunamehua

2 1/2 dl riesling-valkoviiniä

4 dl kermaa

kiille:

750 g viinirypäleitä

3 liivatelehteä

2 dl Riesling-valkoviiniä

Tee ensin pohja. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Sulata voi ja lisää joukkoon

maito. Lämmitä seos mutta älä anna

kiehua.

Vatkaa sillä välin munat ja sokeri

vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet

keskenään. Lisää aluksi puolet jauhoseoksesta

taikinaan varovasti sekoittaen.

Kaada taikinaan voi-maitoseos

ja sekoita varoen. Lisää loput jauhot

ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada

voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista 150-asteisessa

uunissa 30 minuuttia. Vähennä lämpö

125 asteeseen ja jatka paistamista 30

minuuttia. Kokeile pohjan kypsyyttä.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.