Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

1. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina­pala kerrallaan puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm).

2. Levitä kummallekin levylle puolet huoneenlämpöisestä voista. Ripottele voin päälle sokeria.

3. Raasta kylmä marsipaani karkeaksi raasteeksi ja ripottele puolet raasteesta toiselle, puolet toiselle taikinalevylle. Kääri taikina­levyt omiksi rullikseen.

4. Leikkaa taikina­pötköt vinoittain ­paloiksi niin, että joka toinen pala on vino toiseen suuntaan, toinen ­toiseen. Paina pullat keskeltä sormilla litteäk­si, jolloin pullaan muodostuu vako.

5. Kohota pullia liinan alla 15–20 minuuttia.

6. Voitele pullat ­munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla
10–12 minuuttia. Jäähdytä.

7. Sulata valkosuklaa paloina varovasti, välillä sekoittaen, mikrossa. Valuta suklaa pienen lusikan avulla raidoiksi pullien päälle.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 ½ tuntia

1 annos pullataikinaa

50
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
150
g
jääkaappi­kylmää marsipaania
1
kpl
muna voiteluun
50
g
valkosuklaata koristeeksi
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.